
Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, heeft de volgende basisregels voor elk evenement. Heb jij voor jouw evenement tijdelijke voorzieningen nodig zoals water, sanitair en catering? Dan zijn hygiënemaatregelen extra belangrijk. Een goede hygiëne voorkomt de verspreiding van micro-organismen. Door contact tussen mensen kunnen deze ziekteverwekkers zich van de ene mens naar de andere verspreiden.

- via de handen;
- door de lucht (via druppels door hoesten, huidschilfers of stof);
- via voedsel en water;
- via voorwerpen (drinkbekers en toiletten);
- via lichaamsvloeistoffen (ontlasting, urine, bloed, wondvocht, sperma, speeksel of braaksel);
- via dieren (insecten en (huis)dieren (en hun ontlasting).
In de basis is hygiëne niet meer dan het volgende:
Lees meer over de hygiënenormen op de website van het RIVM
Zorg dat uw medewerkers goed om weten te gaan met de eisen die van toepassing zijn op het evenement én weten wat ze kunnen doen om infectieziekten tegen te gaan.
Hygiënewijzer
Deze Hygiënewijzer van de GGD helpt u om de hygiëne tijdens evenementen goed op orde te hebben.

Gebruikmaken van desinfecterende middelen? Het RIVM stelde een verzicht van toegelaten desinfecterende middelen op:
- Ga naar www.ctgb.nl en klik op ‘Toelatingendatabank’. Of ga direct naar https://toelatingen.ctgb.nl.
- Klik op de knop ‘Toon uitgebreide filters’.
- Voer de gewenste selectiecriteria in. Bij Gebruik kunt u professioneel invoeren. Bij Producttype kiest u een optie die hieronder beschreven staat:
- Middelen die geschikt zijn voor het desinfecteren van handen hebben een PT01-code (‘Biociden voor menselijke hygiëne’).
- Middelen die geschikt zijn voor materialen en oppervlakken hebben een PT02-code (‘Desinfecterende middelen voor privégebruik en voor de openbare gezondheidszorg, alsmede andere desinfectantia’).
- Middelen die geschikt zijn voor oppervlakken waarop eet- en drinkwaren kunnen komen, hebben een PT04-code (‘Ontsmettingsmiddelen voor gebruik in de sector voeding en diervoeders’).