
Aan het woord is Peter Ros (foto: Maarten van der Heiden), over het goud van een bijeenkomst:
Natúúrlijk moeten alle bovenstaande ingrediënten dik in orde zijn. Maar de onverwachte ontmoeting die waardevol blijkt te zijn, de verbinding met elkaar en het enthousiasme delen over de spreker of het klagen over de broodjes (of andersom) is vaak het goud van een bijeenkomst. De aanstichter van die verbindingen zijn, maakt je in mijn ogen een succesvolle organisator.
Het afgelopen jaar heeft ons een boel geleerd...
In het begin van die vervloekte pandemie ging men vooral één op één lezingen en workshops online brengen. Het webinar werd ineens een term van belang op menig profiel. Al snel werd er flink ge-experimenteert met allerhande vormen, want een uur naar een pratend hoofd op je laptopscherm kijken is tenslotte ook niet alles. Ook wij van Kuroso zijn volop aan de gang gegaan. Al snel ontstond de Thuiswerkshow, later OneDayRadio en tal van variaties. Het allerbelangrijkste dat ik geleerd heb is dat het allereerst en vooral over de mensen achter dat scherm moet gaan. Vanaf minuut één moeten de mensen achter hun scherm het gevoel krijgen dat het over hen gaat, dat ze mee kunnen doen, dat ze verbonden zijn.
Dat dit niet vanzelfsprekend is werd wel duidelijk op het eerste Fieldlab evenement...
Het was hartstikke goed verzorgd natuurlijk. En wat fijn om elkaar weer te zien! Super ook dat er goede broodjes waren, zo kon iedereen lekker zonder mondkapje aan tafeltjes met elkaar kletsen. Helaas werden we al snel de zaal in gedirigeerd en toen was het uit met de pret. Niet omdat de sprekers niet goed zouden zijn, maar omdat het niet meer over ons ging, een hele tijd. Geen interactie, wel een vol programma met veel sprekers en weinig tijd om met elkaar te verbinden. Net als vóór corona. Een gemiste kans; de mix van mensen die daar aanwezig waren, was perfect om van elkaar te leren hoe we events beter zouden kunnen maken.
Welke business zit je in?
Zoals ik in mijn lezingen vaak naar voren breng worden we het grootste deel van de tijd in beslag genomen door de executie van wat we al deden, de waardecreatie van vandaag (of gisteren?). Dit zit innovatie in de weg, dat is immers werken aan de waardecreatie van morgen. De eventbranche heeft een jaar gehad om bezig te zijn met de waardecreatie van morgen. Dat heeft bij een aantal organisaties gezorgd voor frisse nieuwe concepten en mooie businessmodellen. Wat deze organisaties gemeen hebben is dat ze begrijpen in welke business ze zitten. Nee niet in de broodjes, sprekers, of locatie branche maar in de aandacht- en vebinding-branche.

Dit artikel is afkomstig uit het EventBranche Magazine 1/2 Jaarboekmet nog veel meer visies, checklisten, do's, don'ts, trends, ontwikkelingen, kansen, onderzoeken en aanbod. Wil je dat 1/2 Jaarboek ontvangen, word dan lid.