16 oktober 2018

Eventinformatie - snacks uit het EventBranche Magazine

Door Lisanne Wolterink
EvenementOrganiseren.nl is onderdeel van EventBranche; het platform voor de eventprofessional, elk kwartaal verschijnt er een eventglossy voor de duizenden leden. Een magazine vol met nieuws, kennis, achtergronden en need to know informatie. U als evenementenorganisator bent op zoek naar inspiratie en tools voor uw evenementen. Wij zetten voor u de belangrijkste kennis op een rij die in het EventBranche Magazine te vinden is.


Hoe zorg je ervoor dat er gesproken wordt over jouw evenement? Guerilla marketing is een manier om met beperkte middelen een groot resultaat te bereiken. Misschien ken je al wat klassiekers: de flashmob, de trap met (echt werkende) pianotoetsen, de draaideur in de vorm van een balletdanseres.

guerilla marketing gebouw verf street marketing eventbranche magazine

Door de inzet van guerilla marketing zorgt u ervoor dat er over u gepraat wordt, dat er een buzz ontstaat. Met voorbeelden als een Inspirinedoosje als uitnodiging voor een inspiratie-bijeenkomst over marketing en branding van ziekenhuizen. Ideeënbedenker en trainer creativiteit Frans Paats zet in dit artikel vijf tips op een rij om tot een ludiek en verassend idee te komen:

1. organiseer een brainstorm waarbij je met een groepje van 3-7 personen (die een diversiteit aan functies en rollen hebben binnen het project) vrij associeert op het thema van het event. Genereer eerst zoveel mogelijk ideeën, zonder te oordelen, en laat vervolgens iedereen stemmen op de beste ideeën.

2. laat je inspireren door events uit een compleet andere branche dan de jouwe
Bezoek regelmatig events en noteer alle ideeën die jou opvallen.

3. laat je inspireren door festivals en culturele events. Festivals bieden vaak veel beleving en fantasievolle onderdelen. Op het Bucketlist Festival 2017 in Utrecht bijvoorbeeld kon je ‘doen wat je altijd al eens wilde’. Vuurspuwen, trouwen, een insect eten, een printer of een auto in elkaar slaan. Een geweldig thema met veel verrassing, beleving en (inter)actie. Zou een event in de verzekeringsbranche hier bijvoorbeeld iets mee kunnen?

4. denk ook eens aan communicatiemiddelen die normaal niet worden ingezet. De parkeerplaats, de toiletten, de wandelpaden, etc.

5. Voeg een totaal onverwacht element toe. Soms werkt het goed om een element toe te voegen dat juist haaks staat op het thema. Om te ontregelen en te verrassen. Wat zou er gebeuren als je een ballenbak neerzet op een congres over gezondheidszorg? De bezoekers zullen zelf gaan bedenken wat de link is met het thema. Word je gezonder door te spelen? Stellen de ballen pillen voor?

Daar is die weer de term duurzaamheid, al jaren een belangrijk onderdeel voor eventlocaties en opdrachtgevers. Circulaire en zelfvoorzienende locaties gaan een stap verder: er wordt zo min mogelijk verspilt en vervuilt en reststoffen worden hergebruikt. Wat zijn de voordelen voor zo een locatie?

" src=

Soms realiseren we ons niet hoe vervuilend evenementen kunnen zijn. Vrachtwagens vol met materiaal, veel stroomgebruik, food-waste en afval. Op een circulaire locatie daarentegen organiseer je bijna altijd energie en water neutraal, wordt er gewerkt met lokale leveranciers en wordt afval gescheiden en reststoffen omgezet in grondstoffen. Zo beperk je de uitstoot van CO2. Sommige locaties hebben zelfs een duurzaamheidslijst met punten waardoor jouw ‘event footprint’ kleiner wordt. Fokker Terminal bijvoorbeeld!

Opdrachtgevers zijn altijd op zoek naar de onderscheidende factor voor hun evenement. En net als industriele locaties zijn circulaire locaties nu hip & happening. Duurzaamheid stond bij opdrachtgevers al hoog op het wensenlijstje, maar ook buiten de kantoormuren wordt dit steeds belangrijker. Locaties met een Green Key hebben dus al een streepje voor, maar circulaire locaties gaan nóg een stap verder. Denk bijvoorbeeld aan energie- en wateropvangsystemen, zonnepanelen, recyclebare meubels, hergebruik- en compensatie oplossingen. Daarbij zijn circulaire locaties er vaak één met een verhaal, wat gemakkelijk is door te voeren in de thematiek van je event, én zorgt het voor een beter imago. Je laat namelijk zien dat je geeft om het milieu en daar willen mensen graag mee geassocieerd worden.

Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Grondstoffen raken op en we willen allemaal de CO2-uitstoot verminderen. Maar om dit te realiseren moet het roer om. Dit betekent dat we óók tijdens evenementen vaker moeten kiezen voor hernieuwbare en natuurlijke hulpbronnen, biologisch afbreekbare en recyclebare producten. Met het organiseren van je event op een circulaire locatie draag je hieraan bij. Deze locaties gaan slimmer om met grondstoffen en de verwerking daarvan. Zo investeer je letterlijk in de toekomst van de aarde.


Miedema beweert dat er geen events zijn die niet salesdriven zijn. Sanoma bereikt naar eigen zeggen zo’n 80 procent van de Nederlandse bevolking. Een partij die serieus genomen kan worden en die waardevolle tips heeft voor u als eventorganisator.

Uit eigen onderzoek, rondom de Libelle Zomerweek en de VT Wonen beurs, bleek dat meer dan de
helft van de bezoekers van een evenement daadwerkelijk een product koopt.
Sanoma is salesdriven en niet zonder succes. Het bekende merk VT Wonen is een sterk merk, maar ze zagen langzaam een verloop in het aantal abonnementen. Ook daar kunnen evenementen een grote rol in spelen volgens Miedema. Zo geeft hij aan dat ze een actie organiseerden omtrent de ticketverkoop van het VT Wonen evenement: proefabonnementen bij aankoop van de tickets. Dit heeft voor maar liefst 8000 proefabonnementen gezorgd. De advertentiemarkt groeit niet in de ogen van Sanoma, wel zetten ze een groot deel van de budgetten in op Facebook en Google.

mark miedema sanoma, eventbranche interview magazine

Nog een voorbeeld waarbij een event een marketingcampagne ondersteunde.
Het merk Bolletje, bij de meesten wel bekend, wilde win-actie rondom de Libelle Zomerweek. De actie werd via alle kanalen uitgezet. De winnaars konden een nacht overanachten op de Libelle Zomerweek. Het fysieke evenement ondersteuende de actie die ook via print en media was uitgezet.




Nieuwsgierig geworden naar het EventBranche magazine? We vinden het geen probleem om u een proefexemplaar te sturen, laat het ons even weten waar het magazine naar toe mag via elin@eventbranche.nl