EvenementOrganiseren.nl

Voor- en nadelen van alcohol op je bedrijfsfeest

Alcohol op je bedrijfsfeest? Is dat nog wel van deze tijd of is het eigenlijk geen discussie. Een biertje of een wijntje moet toch kunnen? Sterkte drank is al een groter vraag, maar een biertje ... Laten we het wel een beetje gezellig houden.

Onlangs verscheen er op Nu.nl een artikel met de titel 'Glaasje minder op Britse werkborrel zou verstandig zijn, stellen onderzoekers'. Wat is het geval? Uit onderzoek onder 1000 Britse managers is gebleken dat eenderde getuige is geweest van ongewenst gedrag of zelfs intimidatie op borrels en bedrijfsfeesten. Vrouwen maken vaker melding van wangedrag dan mannen. Vaak gaat het om ongewenste aanraking of dubbelzinnige opmerkingen. In twee gevallen ging het om vermeende verkrachting.

Ook in ons land zien we dat alcoholgebruik steeds meer aandacht krijgt. Een biertje of een wijntje moet toch kunnen? Maar hoe zit het met het schenken van sterke drank? Moet er wellicht een gelimiteerde hoeveelheid drankjes per persoon worden ingesteld. Natuurlijk weet jij jezelf prima in de hand te houden, maar geldt dat ook voor die collega's die nu op kosten van het bedrijf aan de cocktail of de Baco kan? 

Uiteraard keuren wij elke vorm van ongewenst gedrag af; we zeggen het toch maar even. We zetten hieronder vijf voordelen en vijf nadelen van alcohol op bedrijfsfeesten op een rij in de hoop dat het kan bijdragen aan een weloverwogen beslissing voor jouw bedrijfsfeest: 

Voordelen

  1. Een glaasje bier of wijn zorgt voor een stukje ontspanning. Mensen komen los en dat kan een positief efefct hebben op de sfeer van een bedrijfsfeest of een teamuitje. Als collega's zich op hun gemak voelen, kan dat leiden tot een betere onderlingen band en een betere samenwerking. 

  2. Team building, vrijdagmiddagborrels en bedrijfsfeesten zijn vaak bedoeld als teambuilding-activiteiten. Alcohol kan hierbij een perfect smeermiddel zijn. Wanneer mensen samen drinken en plezier hebben, kunnen ze elkaar beter leren kennen.

  3. Even stoom afblazen kan wonderen doen bij mensen die werken in een stressvolle omgeving, waar de druk er dagelijks vol op staat. 

  4. Dit verwacht je niet zo snel, maar wist je dat een borrel kan leiden tot een verhoogde productiviteit? Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar omdat mensen met een glaasje op wat losser zijn, is dat een basis voor meer collegialiteit. Meer samenwerken, betere communicatie geeft uiteindelijk die verhoogde productie.

  5. Een gezellig bedrijfsfeest waar iedereen het naar de zin heeft en nog lang over wordt nagesproken, kan als marketingtool worden gebruikt. En niet alleen voor recruitment om te laten zien hoe tof het is om bij dit bedrijf te mogen werken.

Nadelen

  1. Alcohol kan leiden tot ongepast gedrag. Met een glaasje op vervagen grenzen en niet iedereen blijft dan even gezellig. Luidruchtig of agressief gedrag kan de sfeer snel verpesten. 

  2. Als bedrijf wil je het beste voor je werknemers. Alcohol is slecht voor de gezondheid. Het kan gezondheidsproblemen veroorzaken en het verhoogt het risico op kanker en hart- en vaataandoeningen.

  3. Alcohol en verkeer gaan niet samen. Heb je als bedrijf nagedacht over hoe je medewerkers na afloop veilig naar huis kunnen. Je wilt niet dat mensen met teveel alcohol op achter het stuur kruipen.

  4. Het gebruik van alcohol is niet duurzaam. Bedrijven die duurzaam pretenderen te zijn en de mond vol hebben van ESG handelen in strijd met goed werkgeverschap door werknemers gratis alcohol te verstrekken.

  5. Alcohol kan een bedreiging vormen voor een sociale en veilige werkomgeving. Met een glaasje op kunnen grenzen al snel worden overschreden. Dat heeft vanzelfsprekend negatieve gevolgen voor de samenwerking.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x