EvenementOrganiseren.nl

Verklein de ecologische footprint van jouw evenement

Duurzaamheid is al jaren een belangrijk onderdeel voor evenementenlocaties én opdrachtgevers. Een stap verder is een circulaire en zelfvoorzienende locatie. Hierbij wordt zo weinig mogelijk verspilt en vervuilt waarbij eventuele reststoffen worden hergebruikt. Wat zijn de voordelen van zo een locatie en waarom is het van belang voor jouw evenement?

1. De ecologische footprint van je event wordt kleiner


Soms realiseren we ons niet hoe vervuilend evenementen kunnen zijn. Vrachtwagens vol met materiaal, veel stroomgebruik, food-waste en afval. Op een circulaire locatie daarentegen organiseer je bijna altijd energie en water neutraal, wordt er gewerkt met lokale leveranciers en wordt afval gescheiden en reststoffen omgezet in grondstoffen. Zo beperk je de uitstoot van CO2. Sommige locaties hebben zelfs een duurzaamheidslijst met punten waardoor jouw ‘event footprint’ kleiner wordt. Fokker Terminal bijvoorbeeld!

 

2. Het is ‘on trend’ en draagt bij aan een beter imago


Opdrachtgevers zijn altijd op zoek naar de onderscheidende factor voor hun evenement. En net als industriele locaties zijn circulaire locaties nu hip & happening. Duurzaamheid stond bij opdrachtgevers al hoog op het wensenlijstje, maar ook buiten de kantoormuren wordt dit steeds belangrijker. Locaties met een Green Key hebben dus al een streepje voor, maar circulaire locaties gaan nóg een stap verder. Denk bijvoorbeeld aan energie- en wateropvangsystemen, zonnepanelen, recyclebare meubels, hergebruik- en compensatie oplossingen. Daarbij zijn circulaire locaties er vaak één met een verhaal, wat gemakkelijk is door te voeren in de thematiek van je event, én zorgt het voor een beter imago. Je laat namelijk zien dat je geeft om het milieu en daar willen mensen graag mee geassocieerd worden.

 

3. Je investeert in grondstoffen voor de toekomst


Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Grondstoffen raken op en we willen allemaal de CO2-uitstoot verminderen. Maar om dit te realiseren moet het roer om. Dit betekent dat we óók tijdens evenementen vaker moeten kiezen voor hernieuwbare en natuurlijke hulpbronnen, biologisch afbreekbare en recyclebare producten. Met het organiseren van je event op een circulaire locatie draag je hieraan bij. Deze locaties gaan slimmer om met grondstoffen en de verwerking daarvan. Zo investeer je letterlijk in de toekomst van de aarde.  

Lees ook: Een beetje duurzaamheid op jouw evenement? 

De eerste circulaire locatie van Nederland is het Aviodome van de TeKa Groep (waar ook de eventlocatie Midden-Nederland hallen en eventlocatie de Rijtuigenloods onder vallen)  Vanaf november 2019 opent de eerste circulaire congres- en evenementenlocatie van Nederland, geëxploiteerd door TeKa Groep, haar deuren in Amsterdam-West. Aviodome, één van de meest iconische koepels van ons land, krijgt een tweede leven. Het gebouw heeft een vloeroppervlak van 5000m2 en zal beschikken over een grote plenaire zaal tot 1.000 personen, 16 subzalen en moderne horecafaciliteiten. De locatie is daarmee geschikt voor beurzen en congressen. Naast het hergebruik van materialen wordt ook ingezet op energiebesparende maatregelen. Zo is o.a. de koepel voorzien van glas met een hoge isolatiewaarde, is het gebouw compleet verlicht met LED verlichting, zijn de designstoelen gemaakt van 3D printing van oude koelkasten en gerecycled hout, is de vloer gemaakt van gebruikte materialen en is de vloerbedekking overgenomen van Belastingdienst Hoofddorp. Daarnaast heeft de locatie een warmte-koudeopslaginstallatie, waarbij in de winter de bodemwarmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de koepel en in de zomer andersom. 
 

evenementenlocatie
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x