EvenementOrganiseren.nl

Uw evenement veilig? Crowd support maakt gebruik van informatiegestuurde beveiliging

Door Crowd Support
Veiligheid rondom evenementen is in de afgelopen jaren bovenaan de checklist voor het organiseren van events komen te staan. In de beveiliging verandert veel. Het inzetten van technische hulpmiddelen als verlengstuk van de menselijke zintuigen, dat is waar de Safety Group nu en in de toekomst vol op inzet. Dit zorgt voor een verbeterde logistiek, mobiliteit en veiligheid voor zowel bezoeker als opdrachtgever.

Wat is informatiegestuurd werken precies?
Simpel gezegd gaat het om het slimmer en beter gebruikmaken van data. Het monitoren van deze data stelt je als bedrijf in staat om betere beslissingen te nemen en effectiever en efficiënter te handelen. Technologie gaat het menselijk waarnemen nu en in de toekomst steeds vaker ondersteunen bij de Safety Group. Mari van Dorst, directeur Kennis & Innovatie van de Safety Group, beschrijft de 3 stappen waarin zij handelen:

1. Informatie, kennis en data verzamelen door waarneming van sensoren en de menselijke waarneming.

2. Deze informatie analyseren, overzichtelijk in beeld brengen op een overzichtelijk dashboard. Via dit dashboard wordt de regie op afstand in handen genomen.

3. Op basis van bovenstaande gegevens wordt gehandeld, beslissingen worden genomen en het personeel wordt aangestuurd.  
 

  • Data verzamelen

De data verzamelen zij door informatie te verzenden en te ontvangen van apps, hulpdiensten, door middel van sensoren en historische data. Wij zetten ze voor u op een rij.

  • Apps op de mobiele telefoon van de bezoeker:

Een voorbeeld is de samenwerking met de app Flitsmeister, de app die real-time verkeersinformatie met ruim 1,2 miljoen gebruikers deelt, geeft hen de mogelijkheid meta-data te verzamelen. Zoals verkeerstromen rondom het evenement.

Ook de gebruiker ontvangt berichten, zoals; ‘U nadert een verkeersregelaar’  Dit zorgt voor een veiligere situatie voor zowel het personeel als de bezoeker.

  • Telsystemen:

In de vorm van een sensor worden bezoekers of auto’s geteld, deze data doorgestuurd naar het dashboard. Vervolgens wordt deze informatie gedeeld met de bezoekers en het personeel. Dit kan bijvoorbeeld het aantal beschikbare parkeerplaatsen zijn.

  • Bodycams:

Deze camera’s, die de beveiligers bij zich dragen, zorgen ervoor dat vanuit het dashboard in ‘the heat of the moment’ meegedacht kan worden. De camera’s hebben tevens een conformerende werking: zowel de bezoeker als de beveiliger gaat zich naar de norm gedragen.

  • Locatiebepaling: 

In het geval van een incident is het van belang om snel te kunnen schakelen. Welk personeelslid kan het snelst bij het incident zijn?  Je wil diegene die het dichts bij staat als eerste op de locatie hebben. Op afstand kan dit aangestuurd worden vanuit het dashboard kunnen deze beslissingen gemaakt worden.

  • Heatmap:

Waar is het druk en waar is het niet druk? Dat kan met deze thermische sensor gemeten worden aan de hand van warmte. Ook ondersteunen de thermische camera’s bijvoorbeeld de beveiliger die in de nacht een evenemententerrein moet beveiligen. Deze beveiliger ziet niet wat er in elke hoek van het terrein gebeurd, de sensoren vergroten het waarnemingsvermogen in de nacht.


 

  • Historische data:

Los van bovenstaande ‘tools’  kan de Safety Group ook putten uit hun eigen historische data. Zij hebben inmiddels zoveel evenementen ondersteunt dat zij hun kennis en informatie als referentiekader kunnen gebruiken. Daarbij  gaat het bijvoorbeeld om de spreiding in de aankomst van bezoekers, de bezoekersstromen, de potentiële calamiteiten en het aantal beveiligers benodigd per evenement.

  • Trendanalyses:

Binnen het dashboard kunnen trendanalyses gedaan worden. Als er meerdere keren een incident plaatsvind op dezelfde locatie dan wordt dit in beeld gebracht en hiernaar wordt vervolgens gehandeld. 

 

Veel meer weten over evenementenbeveiliging?
Volgens Mari van Dorst van Crowd Support, bewaking en beveiliging van evenementen, gaat het allemaal om het zoeken van een balans. ‘De balans tussen van wat nodig, mogelijk en wenselijk is’. Deze drie-eenheid - die ik gemakshalve NWM noem - hangt met elkaar samen als cirkels die elkaar overlappen. Dit is ook direct mijn kernboodschap: ze overlappen elkaar en dus is het de taak van een organisator om met expertise en kennis van professionals...Lees meer >>

  

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x