EvenementOrganiseren.nl

Recruitment events: Vinden en binden van de juiste mensen

Het tekort aan personeel speelt veel bedrijven parten. Hoe vind je de juiste mensen en hoe bind je ze voor langere tijd aan jouw bedrijf? Een goed salaris is beslist niet het enige dat telt. Steeds vaker worden zogenaamde recruitment events in gezet om in contact te komen met kandidaten voor de actuele vacatures. Waarom zijn events zo effectief en succesvol in 'the war on talent'?

Recruitment events zijn na de laatste jaren sterk in opkomst. Onder recruitment events verstaan we evenementen die bedrijven organiseren om talent te werven en om hun merk te presenteren aan potentiële werknemers. Deze evenementen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals carrièrebeurzen, wervingsdagen, en sollicitatiebijeenkomsten.

Een van de oorzaken waarom recruitment events steeds belangrijker worden, is het personeelstekort dat momenteel wordt ervaren in veel industrieën. Door de groeiende economie en de vergrijzing van de bevolking zijn er steeds meer vacatures die niet kunnen worden ingevuld. Recruitment events bieden bedrijven de kans om direct in contact te komen met talenten, die op zoek zijn naar een baan en om hun merk te presenteren als een aantrekkelijke werkgever. 

Met deze ontwikkeling lijkt de wereld 180 graden gedraaid. De potentiële werknemer solliciteert niet meer bij de werkgever. Het bedrijf laat zich van zijn beste kant zien als het 'solliciteert' bij de beoogde nieuwe medewerker. Randstad Uitzendbureau zette voor een nieuwe campagne het vergrootglas op deze ontwikkeling. Bekijk de video onderaan dit artikel.

Er is een aantal belangrijke trends op het gebied van recruitment events die momenteel opvallen. Zo zijn online events nog altijd populair. Het biedt bedrijven de kans om heel efficient een grote groep mensen relatief eenvoudig en goedkoop te bereiken. 

Een zeer krachtige trend  is het personaliseren van recruitment events, waarbij bedrijven specifieke doelgroepen proberen te bereiken en hun ervaringen afstemmen op hun behoeften. Hoe persoonlijker debandering is, hoe groter de kans op een positieve uitkomst. Ook hier zie je dat aandacht echt goud is.

Daarnaast is er een trend naar het aanbieden van diverse programma's en activiteiten op recruitment events, zoals workshops, lezingen, en netwerkmogelijkheden, om bezoekers te betrekken en te inspireren. Dit kan helpen om het imago van het bedrijf te versterken en om talent aan te trekken.

Er zijn diverse voorbeelden van succesvolle recruitment events, We geven hier een drietal voorbeelden.

 1. Career Fairs
  Career Fairs zijn carrièrebeurzen die vooral worden georganiseerd op universiteiten en hogescholen. Ze bieden bedrijven de kans om zich te presenteren aan studenten en afgestudeerden die op zoek zijn naar een baan. 

 2. Online recruitment events
  Door de opkomst van videoconferencing zijn online recruitment events steeds populairder geworden. Ze bieden bedrijven de mogelijkheid om met kandidaten te communiceren vanuit elke locatie en om te zoeken naar talent over de hele wereld. Een voorbeeld van een succesvol online recruitment event is het jaarlijkse "LinkedIn Talent Connect"-event, waarbij bedrijven en werkzoekenden samenkomen om carrièremogelijkheden te verkennen.

 3. Branche-specifieke recruitment events
  Er zijn ook recruitment events die zich richten op specifieke branches. Dit biedt bedrijven de kans om zich te concentreren op kandidaten die ervaring hebben in een bepaalde branche en om zich te onderscheiden van andere werkgevers. 

 4. Reizen
  Recruitment events spelen zich ook steeds vaker af buiten de landsgrenzen. Groepen potentiële kandidaten worden uitgenodigd voor een reis. Op een bijzondere locatie worden activiteiten georganiseerd, die een directe link hebben met de gevraagde skills. Voor alle kandidaten een mooie experience en voor de werkgever een perfecte manier om te zien welke kandidaat het meest geschikt is voor de job en het best past in de organisatie.

Al met al zijn er talloze voorbeelden van succesvolle recruitment events die bedrijven en werkzoekenden samenbrengen. Of het nu gaat om carrièrebeurzen, online recruitment events of industrie- of branche-specifieke events, ze bieden een effectieve manier om talent te werven en carrièremogelijkheden te verkennen.

TIP => Hoe wordt jouw recruitment event een succes

Check hier de 'Andersom sollicatie' van Randstad Uitzendbureau =>

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x