EvenementOrganiseren.nl

Recruitment events: een aantal voorbeelden

In sommige branches is het personeelstekort nijpend, soms zelfs alarmerend. Bedrijven moeten steeds meer uit de kast trekken om de juiste mensen te vinden. Steeds vaker worden recruitment events ingezet. Deze events hebben door de schaarste een enorme ontwikkeling doorgemaakt. EvenementOrganiseren.nl geeft je een aantal inspirerende voorbeelden van effectieve recruitment events.

Carrièrebeurzen

Carrièrebeurzen of career fairs zijn vormen van recruitment events waar bedrijven actief personeel werven. De Carrière Beurs in Amsterdam is een sprekend voorbeeld. Tal van bedrijven uit verschillende sectoren presenteren zich op een grote beursvloer. Elk bedrijf organiseert binnen de beurs een eigen event om de aandacht te krijgen van de juiste kandidaten. 

Een dergelijke carrièrebeurs omvat uiteenlopende sectoren: van overheid tot techniek en van zorg tot onderwijs. Zo'n brede beurs is vaak grootser van opzet. Behalve de bedrijven die zich presenteren is er volop entertainment en zijn er kennisssessies. 

Voordeel van zo'n brede carrièrebeurs is dat er vanuit de beursorganisatie promotie kan worden gemaakt. Uiteraard kunnen bedrijven ook zelf zo gericht mogelijk kandidaten naar de beurs proberen te krijgen. Op de beursvloer loopt dus een zeer gemeleerde groep mensen, waarbij het de kunst is voor elke beursdeelnemer om met de juiste kandidaat in contact te komen.

Online recruitment events

Personeel werven hoeft niet altijd live te gebeuren. Ook online kan er volop gerecruteerd worden. Deze vorm van recruitments events heeft een vlucht genomen tijden de pandemie en is nooit meer verdwenen. Het online event heeft naast een aantal nadelen ook een aantal voordelen. Het grootste nadeel is natuurlijk dat het contact via een scherm verloopt. En we weten dat niets zo krachtig is als een live ontmoeting.

Online recruitment events bieden ook tal van voordelen. Als afstand en tijd een probleem zijn, kan virtuele recruitment de oplossing zijn. Online recruitment events kun je ook inzetten aan het begin van het wervingsprpoces als je de beste kandidaten wilt filteren uit een grote poule van kandidaten. In de praktijk zal een bedrijf vooral veel zenden en kandidaten te interesseren om de volgende stap in het proces te zetten.

Online sessies kunnen natuurlijk ook 1-op-1 of met een kleine groep kandidaten. Dat komt de interactie  en de aandacht voor de kandidaten ten goede.

TIP: Recruiment events: Vinden en binden van de juiste mensen

Branche recruitment events

Recruitment events voor een specifieke branche zijn vergelijkbaar met de eerder genoemde carrièrebeurs of careerfair.  In dit geval gaat het dan om een specifieke sector of branche. Denk bijvoorbeeld aan IT, techniek of de bouw.

Voordeel van zo'n branche specifiek recruitment event is dat je gelijk de diepte in kunt en daarmee een veel gerichter publiek trekt. De kwaliteit van de bezoeker is veel hoger, waarmee de kans op het vinden van de juiste kandidaat stijgt. Bij dit soort recruitment events zijn vaak ook scholen en opleidingen betrokken. Voor het onderwijs zijn deze recruitment events van groot belang voor de aansluiting met het werkveld, zodat de schoolverlaters direct een baan hebben.

LEESTIP: Hoe wordt jouw recruiment event een succes

Reizen

Bij banen in de top van bedrijven of waar zeer specifieke talenten gevraagd worden, wordt steeds vaker een event georganiseerd voor een select aantal kandidaten. Vaak gaat het hier om een reis. De bestemming kan een Europese stad zijn, een idyllische locatie of juist een avontuurlijke plek. Voor de kandidaten is er een programma ontwikkeld, waarbij bepaalde eigenschappen en competenties kunnen worden getoetst. Kandidaten wordt een unieke experience geboden en bedrijven krijgen een goed beeld of de kandidaat inderdaad de juiste nieuwe collega is.

Tot slot

Recruitment events zijn sterk in ontwikkeling. Bedrijven moeten steeds meer doen om zich te onderscheiden en om op te vallen bij kandidaten. Salaris, arbeidsvoorwaarden en carrièremogelijkheden zijn en blijven belangrijk, maar het DNA, de purpose en hoe het bedrijf in de wereld staat en opereert wordt steeds belangrijker. Dat geldt zeker voor de jonge talenten die nu de arbeidsmarkt betreden. 

 

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x