EvenementOrganiseren.nl

Inspiratie! Events afkijken bij een groot Nederlands merk: Heineken

Een aantal Nederlandse merken heeft inmiddels een heel aardig trackrecord als het gaat om de inzet van evenementen in hun marketing of communicatiemix. Ter inspiratie geeft EvenementOrganiseren.nl ism EventBranche.nl u een inkijkje in de meest opvallende evenementen van grote merken. Dit keer: Heineken.

Nou willen we bij EvenementOrganiseren.nl echt niet zeggen: kijk, zo doet Heineken het, zo moet u het ook maar eens gaan doen, maar ter inspiratie kan het absoluut geen kwaad. Het wereldberoemde van oorsprong Nederlandse biermerk heeft in de loop der jaren op een zeer prettige manier een mix weten te maken van marketing, reclame, activaties, guerillia, online, offline, sociale media en eventmarketing. Dat heeft het merk geen windeieren gelegd. De 'live' momenten in de campagnes rondom de Champions League of James Bond zijn binnen de wereld van eventmarketing en activaties met droge ogen legendarisch te noemen. Hierbij een overzicht van een aantal (prijswinnende) events/activaties van Heineken, waarbij je ook best de vraag mag stellen: is dit een evenement? Live, slim en effectief is het zeker:

 • Heineken: Worlds Apart

Dat Heineken als wereldmerk goed in de gaten heeft hoe live, online, marketing, communicatie, merk en engagement werken, ach dat hoeven wij als EventBranche.nl niet te beschrijven. Veel belangrijker is om de beste cases te blijven tonen. Zo ook Worlds Apart. Een overtuigend voorbeeld van de kracht van live communicatie, zelfs 1 op 1.

Wat leren we van Worlds Apart?
Live communicatie, zelfs in de allerkleinste vorm (1 op 1) is enorm krachtig. Het kan de grootste meningsverschillen, discussies, cultuurverschillen in uw bedrijf weghalen. Stelt u eens voor: een afdeling binnen uw bedrijf waar het wat minder gaat, de sfeer wat minder is en de samenwerking uit uw vingers glipt. Met een slim en goed doordacht concept/programma kan een vorm van live zeer effectief zijn.
 

 • Heineken SPYFIE

De mediajury van de European Best Event Awards zag in het Heineken SPYFIE evenement een contentmotor voor een veel langere campagne, waarbij slim gebruik werd gemaakt van off- en online beleving. De mediajury zag daarbij ook de centrale rol voor de gast/fans. Het gebruik van een sociaalmaatschappelijke ontwikkeling (de selfie) en het koppelen van een merk aan een grote naam: James Bond. Overigens won het event ook nog een tweede plek in de categorie Best use of Technology.

'An immersive Bond style experience for guests from across the globe culminating in the world’s first ‘SPYFIE’ – the first ever selfie from space. James Bond uses advanced camera and satellite technology throughout his missions. So what if…we could setup up an event that uses this same technology to create the ultimate selfie to share on social media: the ‘SPYFIE’, the first ever selfie from space! 'The idea was to create an immersive two day Bond style event experience for a selected group of fans and influencers from across the globe. They were offered a chance to open Bond’s world and experience life as a secret agent through an exciting, coherent, and most of all share-worthy event experience from arrival to departure. Culminating in the world’s first ‘SPYFIE’. An idea conceived on planet earth, and launched in outer space.'  - EuBEA 2016

Wat leren we van Heineken SPYFIE?

 • De selfie als ultieme promo. Creeer een evenement waar uw gast graag de content van deelt en bevorder het verspreiden van de selfie op uw evenement. Lees ook: Wat kunt u met selfies op uw event?
 • Het evenement en de beelden/content van het evenement gebruiken in een grotere en langere campagne. Dus het evenement als contentmotor voor uw campagne.
 • Een slimme koppeling met een ander merk of met een influencer. Heineken sloot een monsterverbond met 'James Bond', maar denk ook eens aan regionale influencers of een koppeling met een partnerbedrijf of uw beste toeleverancier.

 

 • Heineken en Samsung tijdens de Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn natuurlijk een podium dat graag gebruikt wordt door marketeers. Heineken en Samsung zorgden voor een 'stunt' en verstomden daarmee de laatste geluiden dat de nieuwe technieken de ouderwetse ontmoeting in de weg zouden staan. Als je het slim combineert, verras je dus zelfs een Olympisch kampioen. Verrassing!

Wat leren we van Home is where the Heart is?

 • De combinatie van een live event en een online component
 • Durf nieuwe tools en innovaties in te zetten als ze voor meer effect en meerwaarde leiden
 • Zorg voor goede videoregistratie, voor het natraject en voor het online bereik

 

 • Heineken en KLM: Orange Experience

Stel je behoort tot de Nederlandse paradepaarden als het gaat om merken, dan moet je rond Koningsdag je Nederlandse roots wel bloot leggen: KLM en Heineken zorgden weer voor een stunt die inmiddels de hele wereld over gaat. En dit keer had het evenement alles in zich, hoe klein het aantal gasten ook, wij vinden het groots.

Wat leren we van Orange Experience? Checkt u even mee?

- WOW-effect, maakt viral: check, de gasten rolden van verrassing in verrassing
- Crowdsources: check, de jarigen werden opgegeven/genomineerd door vrienden
- Live branding: check, KLM vloog de passagiers in en stewardessen fungeerden tijdens de dag als de helpende hand die ze ook in het vliegtuig zijn; Heineken deed de drankjes in en zorgde voor het feest. Beiden merken lieten tevens hun Nederlandse roots zien en tegelijkertijd hun mondiale kracht
- Verrassing: check, jezelf terug zien op een grachtenpand, toegezongen worden, een top DJ...JA dus
- Combinatie van online en offline: check, online voor- en natraject, waarbij het live moment perfecte content leverde voor een krachtige video
- Onconventionele locatie: check, de stad als evenementenlocatie
- De kracht van herhaling: check, want de Orange Experience is al enkele jaren een parel

 

 • Sol's Independance Day

Sol, het zomerse biertje binnen de Heineken-familie, kreeg na het evenement Sol’s Independence Day een dusdanige sales en marketingboost, dat het merk nu in vele landen op de kaart staat. Dat keiharde effect was het resultaat van het evenement dat MOVE neerzette en daarom koos de jury van de Gouden Giraffe Event Awards voor het event van Sol als winnaar in de categorie interne events.

Hoofddoelstelling: verander de mindset van marketeers over het biermerk Heineken Sol, zorg dat de bezoekers de merkpositie en het consumentenprofiel van Heineken Sol begrijpen en creëer vertrouwen in de relevantie en authenticiteit van het merk.

Effect o.a.: groeiende verkoop van 45% binnen 8 maanden, groeiende distributie van het biermerk van 5 naar 56 landen, 94% van de bezoeker zijn overtuigd van de potentie van het biermerk t.o.v. 12% voorafgaand aan het evenement.

 

 • Heineken The Takeover

Dat de kracht van eventmarketing in combinatie met interactietools en technologische hulpmiddelen niet altijd vertaald hoeven te worden in complete concepten of strategische trajecten, bewees Heineken in 2016. Het biermerk is al jaren betrokken sponsor van diverse muziekfeesten en -festivals over de hele wereld. Met een leuke, interactieve gadget/tool slaagde het biermerk erin de regie van de avond niet alleen bij de bezoekers neer te leggen, maar zorgde die betrokkenheid ook voor hele heldere en positieve cijfers.

Heinekens The Takeover werd beloond met Best Music Event, beste b2c-concept en beste creatieve en innovatieve concept. Daarnaast werd Heineken zelf uitverkozen in de top-3 van 'best client' en dus samen met Samsung en Fiat/Chrysler bij de 3 multinationals met de beste eventmarketing.

Hoe The Takeover werkte? Je ziet het hieronder:

 

 • Heineken en de Champions League

Heineken is heel stellig over de sponsoring van de Champions League, die begint en eindigt langs de lijn. Maar alles daarbuiten is inmiddels een viral-terrein voor het biermerk. Tientallen briljante activaties, mini-events, uitdagingen en andere experiences gaan keer op keer viral. Een hele aardige? The Last Ticket in Lissabon:

 

Heineken: 'Events om het bereik op social media te vergroten'
Voor iedere eventprofessional is het altijd een genot om met een grote toonaangevende opdrachtgever mee te kijken achter de schermen van hun marketing- en communicatiemix. Soms is het eerste even schrikken om daarna vol begrip mee te gaan in hun verhaal: 'Events gebruiken wij vooral voor het vergroten van ons social media bereik.'
Dat was op The Experience Conference van IDEA de binnenkomer van Marc Bogaerts, Global Event Manager Sponsorships Heineken International, die een indrukwekkend kijkje achter de schermen van het biermerk gaf. En events? Die spelen daar een grote rol, in een 360 graden benaderen en worden door Bogaerts vooral gezien als contentmotor om het bereik op social media te vergroten. Dat moet ook wel, want Bogaerts is heel stellig: 'Social Media was gratis, maar is het niet echt niet meer. Het organisch groeien en bereik vergroten is dood.'

Vervolgens nam Bogaerts de evenementenbureaus, eventprofessionals en mede-opdrachtgevers mee in de veranderende rol van events binnen de marketing- en communicatiemix van Heineken. Waar evenementen 'toen' het moesten doen met een laag bereik, maar wel krachtige '1-op-1-impact' veranderde die opvatting binnen Heineken snel.


Nu, zo liet Bogaerts in zijn presentatie tijdens The Experience Conference zien, is de opvatting door de grotere impact voor, tijdens en achteraf sterk positief veranderd:
Die veranderende opvatting aan de hand van de veel impactvollere mogelijkheden van een evenement binnen de marcom-mix, leidt bij Heineken ook tot een 'andere' rol van het evenementen binnen de marketing- en communicatiemiddelen:

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x