EvenementOrganiseren.nl

Hoe maak ik mijn evenement duurzamer?

Duurzame evenementen, duurzame catering, evenementen waar iedereen zich welkom voelt. Dat is de insteek van evenementen 'na COVID-19'. We moeten beter nadenken over duurzame evenementen en duurzame catering.

Voordat we kijken naar een paar innovaties, eerst een aantal vragen die beantwoord moet worden:

 • Wat is een duurzaam evenement?
 • Hoe organiseer ik een duurzaam evenement?
 • Wat is duurzame catering?
 • Welke innovaties zijn er om een duurzaam event te organiseren?

 

Wat is een duurzaam evenement?

Ieder bedrijf, merk of organisatie is bezig met duurzaamheid. Bij een zakelijk evenement is het de uitgelezen mogelijkheid om die duurzaamheid te laten zien. Wie een duurzaam event wil organiseren, moet vanaf moment één de knop om zetten.

Alles draait om bewuste keuzes.

Welke toeleverancier heeft de minste impact op milieu, natuur en samenleving? Wat doe ik met het afval? Welke onderdelen of producten op mijn event kan ik weglaten? Is er een duurzamere oplossing?

 

Hoe organiseer ik een duurzaam evenement?

Het moet. Evenementen moeten duurzamer en verantwoorder.

Green Meeting Industry Council (GMIC) komt met een lijst van 76 duurzame maatregelen. Handige tips om ook jouw event duurzamer te maken. Een paar tips voor duurzame events:

 • People: betrek personeel en gasten bij duurzame doelen
 • Afval: hergebruik, van te voren nadenken over bestemming overgebleven voedsel
 • Reizen: evenement lokaal organiseren
 • Energie: duurzame locatie, led verlichting, zuinige techniek
 • Activiteiten: maak van duurzaamheid een leuke activiteit
 • Profit: beloon bij goed gedrag

Nog veel meer tips?

76 tips om uw evenement duurzaam te organiseren

 

Wat is duurzame catering?

Catering op jouw evenement zorgt per definitie voor waste. Toch zijn er snel stappen te zetten op weg naar duurzame(re) catering. En gaat verder dan groente en fruits in plaats van vlees. Een paar tips op een rij:

 • Seizoensproducten
 • Verantwoorde vis en vlees
 • Lelijk fruit en groenten
 • Recyclen
 • Biologisch
 • Lokaal

Nog veel meer tips?

Duurzame catering lastig? Nee hoor: 13 tips

 

Vier innovaties om jouw event duurzamer te maken

Innofest helpt bedrijven die onder meer de duurzaamheid op evenementen willen bevorderen. Deze innovaties worden getest op events en festivals. EvenementOrganiseren.nl zette een aantal innovaties op een rij. Van duurzame catering tot inclusiviteit.

Welke sociale innovatie of nieuwe technologieën zet jij in om jouw evenement duurzaam te organiseren? Een aantal producten, diensten met grote impact op het gebied van duurzaamheid op een rij. Nieuwe producten die je nodig hebt om een duurzaam evenement te organiseren:

Categorie: duurzame catering / eten en drinken

Eetbare koffiebeker en Eetbare ijslepel

Door: Cupbite.nlKoffiebekers zijn lastig te recyclen omdat ze voorzien zijn van een coating. Cupbite ontwikkelde echter een eetbare koffiebeker. Een ideale oplossing om de catering op jouw event te verduurzamen?

Tijdens Eurosonic Noorderslag 2020 werd dit getest bij verschillende koffieschenkers. 'De reacties waren veelal positief. Mensen vertrouwden de beker nog niet helemaal. Gebruikers hadden het gevoel hun koffie heel snel te moeten opdrinken', laat Innofest weten.

Eetbare ijslepel

Duurzaam evenement

foto: innofest.co

Helaas waren er weinig festivals en evenementen dit jaar. Daarom ontwikkelde Cupbite nog een tweede product. De eetbare ijslepel. Er bleek namelijk behoefte te zijn aan een duurzaam alternatief op de plastic ijslepel.

Bij de eerste test lieten veel gebruikers weten te moeten wennen. De ondernemers passen met de feedback het design van de lepel aan. Daarna bieden ze hun product aan aan ijswinkels.

 

Categorie: circuliare evenementen

Volledig circulaire toiletunit

Door: Semilla Sanitation Hubs

Semilla Sanitation Hubs ontwikkelde stap voor stap een volledige circulaire toiletunit. Op ESNS 20218 werd urine gefilterd. Tijdens DGTL ook het afvalwater. Op ITGWO werd het proces versneld en tijdens ESNS werd ook het zwarte water gefilterd.

Categorie: inclusiviteit op evenementen en festivals

De Rolstoelbank

Door: Ongeremd, SIA

Toegankelijkheid op evenementen. Het heeft even geduurd, maar er wordt over gesproken. Stap voor stap worden events toegankelijk voor iedereen. Maar er is nog een wereld te winnen.

Een prachtige stap in die strijd is De Rolstoelbank. Als rolstoelgebruiker zit je immers lager dan de rest. De Rolstoelbank zorgt voor een prachtige oplossing:

>> Veel meer start-ups en innovaties op Innofest.co

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x