EvenementOrganiseren.nl

Een event van 500 bezoekers zonder catering waste?

Het INSPIRE Festival had dit jaar maar liefst 500+ bezoekers. Toch was de waste van de catering op het evenement bij Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam niet meer dan de bak van een chafing dish (zie foto van Dirk Prijs). Robin van der Schuyt van Van der Linde Catering + Evenementen legt uit hoe dat lukte.

"No waste bij events? (on) mogelijk!", is de kop van het verslag van Dirk Prijs na zijn INSPIRE Festival. "Mijn persoonlijke hoogtepunt? Bovenstaande foto! Iedere eventprofessional weet hoe verschrikkelijk veel eten er wordt weggegooid na afloop van een event. Dat is mij persoonlijk al jaren een doorn in het oog."

"Hoe gaaf dat Robin van der Schuyt van Van der Linde Catering + Evenementen met het catering concept: REflect, REset, REcharge de strijd tegen voedselverspilling is aangegaan. Op bovenstaande foto de enige 'left-overs' van INSPIRE waar we 516 eventprofessionals mochten ontvangen. Teruggerekend op gewicht minder dan 1% waste. Op naar events waar voedselverspilling niet meer de gewoonste zaak van de wereld is."

Catering voor 500+ mensen zonder waste? Dat doe je zo

"Logistiek iets anders denken, omdenken", opent Robin van der Schuyt. Om vervolgens tot de volgende opsomming te komen:

  • Voor 500 personen 1 buffet gebruikt van 6 meter
  • Snel aanvullen in kleine porties, hierdoor blijven ook de schalen/planken aantrekkelijk
  • Chef achter de schermen om continue snel aan te vullen vanuit kleine porties vacuüm gesealed product 
  • Alle producten gekoeld bewaren achter de schermen 
  • Assortiment zo samenstellen dat de gekoelde restproducten ook in restverwerking gebruikt kunnen worden in groenten chutney, sandwichspread homemade, geraspte kaas, soep of quiche bijvoorbeeld.
  • Minder keuze aanbieden, dus meer eten wat de pot schaft. Bij voorkeur ook meer koud dan warm, ook beter qua energieverbruik en geen warme producten die je moet weggooien.
  • Natuurlijk moet het menu ook zover in balans zijn dat er weinig uitzonderingen nodig zijn op de allergenen, waardoor alle gasten kunnen genieten van hetzelfde aanbod.


Van der Schuyt sluit af: "Kortom een goede samenwerking met de opdrachtgever over de keuzes die je maakt en een ander logistiek keuken proces met voldoende koelcapaciteit. Veel succes allemaal." 

#fightingfoodwaste

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x