EvenementOrganiseren.nl

Creatief kennis delen: van talkshow tot quiz

Door De Rijtuigenloods
Tijdens congressen, seminars en teamdagen prijkt kennis delen vaak hoog op het doelenlijstje. Maar moet dat écht per se via droge presentaties? Zo kan het ook!

De talkshow
Creëer een tv-setting zoals je die ziet bij bijvoorbeeld RTL Late Night of De Wereld Draait Door. Je gasten in een cirkel om een centrale tafel, waar jouw sprekers aan zitten. Een presentator interviewt deze experts. Wissel de show af met korte filmpjes die de kennisoverdracht stimuleren. En verras met een kort muzikaal optreden tussendoor.

De cafésessie
Introduceer een uitdaging of probleem en bedenk verschillende brillen (bijvoorbeeld: directie/medewerker/klant of techniek/operations/sales) om naar dat probleem te kijken. Verdeel je gezelschap in kleine groepen en laat elke groep vanuit een andere invalshoek met ideeën komen. De beste oplossingen mogen gepitcht worden voor de groep. Eventueel kan je de sessie afsluiten met een korte presentatie van een specialist. Omdat iedereen nu zelf heeft nagedacht, zal de betrokkenheid hoog zijn.

De brainstorm
Introduceer een casus en laat je gasten in groepjes van twee zoveel mogelijk creatieve oplossingen bedenken. Switch na een vastgestelde tijd, bijvoorbeeld vijf minuten, van gesprekspartner. Een presentator verzamelt voortdurend de beste ideeën en laat die visualiseren op een groot scherm.

De spelshow
Laat professionele acteurs jouw kennissessie vertalen in een spelshow zoals je die kent van tv. Met komische typetjes, hilarische voorbeelden en natuurlijk spelelementen. Ook leuk: (improvisatie)theater met een inhoudelijke boodschap. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als ‘omdenken’ of ‘veranderen’.

De kennisquiz
Een quiz haalt de competitiedrang bij je gasten gegarandeerd naar boven. Laat je sprekers daarom hun kennis verpakken in quizvragen. Verdeel je gezelschap in teams, zorg voor een timer en laat ze tegen elkaar spelen. Bij het geven van de antwoorden is er volop ruimte om kennis te delen. Maar dan op een originele manier.

De mindmap
Houd je toch liever vast aan traditionele presentaties? Denk dan eens aan het live vastleggen van informatie in mindmaps. Leuker om naar te kijken dan een PowerPoint. En doordat je ziet wat er wordt gezegd door de spreker én het publiek, blijft de informatie beter hangen. Na afloop ontvangen de deelnemers de mindmap natuurlijk in de mail.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x