EvenementOrganiseren.nl

Brain food: hoe catering de gasten op jouw event op scherp kan zetten

Het belang van catering voor de tevredenheid van de gasten op jouw evenement is algemeen bekend. Er wordt wel eens gezegd: al is jouw evenement nog zo goed, als de koffie lauw is zal geen gast tevreden zijn. Maar wat als je jouw catering inzet om de gasten van jouw evenement op 'scherp' te zetten.

Partycatering, eventcatering, maar dan als voedsel en energie voor het brein. Door een aantal onderzoeken over de rol van voedsel op hersenactiviteit heeft EvenementOrganiseren.nl een paar do's en don'ts op een rij gezet om jouw gast met catering op scherp te krijgen:

1. Brain food catering:
Omega 3 om hersenen sneller te laten communiceren

Effect: sneller en scherper denken

Wat: Omega-3 vetzuren

Waarom: Vettige cellen die als isoleercel om de hersencellen zitten, zorgen voor snelle communicatie tussen je hersenen. De vette isolerende laag zorgt dat elektrische singalen snel van cel naar cel gaan. Onverzadigde vetten kunnen door je lichaam uit omega-3 vetzuren gehaald worden.

Wat doet het met je hersenen: Daardoor ben je dus scherper en kun je sneller schakelen. 

Welk voedsel moet je dan eten/ aanbieden: Omega-3 zit voor in vis, schaal- en schelpdieren, maar ook bijvoorbeeld ongezouten noten.

  • Zodra het om verzadigde vetten gaat, zoals vet vlees, margarine of chocola, dan vervalt dit effect

 

2. Brain food catering:
Langzame koolhydraten voor langere concentratie

Effect: langer scherp en geconcentreerd

Wat: langzame koolhydraten

Waarom: hersen verbruiken eigenlijk continu energie. Dat betekent dat de hersenen continu gevoed moeten worden met energie ipv met pieken en dalen. Dus zijn zogeheten energieboosts door voedsel met snelle koolhydraten hebben een veel korter en minder effect, dan de langzame koolhyrdaten.

Wat doet het met je hersenen: De langzame koolhydraten geven gedurende langere tijd energie af, waardoor je hersenen langer 'aan' staan.

Welk voedsel moet je dan eten/aanbieden:  Langzame koolhydraten vind je in volkoren producten, als volkoren pasta of volkoren brood, fruit, groente of yoghurt.

  • Kort door de bocht: snelle koolhydraten met slechts een korte energiepiek, maar ook bijhorende dip, zit in voeding met veel suikers

 

3. Brain food catering:
Koffie om vermoeidheid tegen te gaan

Effect: de cafeine in de koffie legt het vermoeidheidssignaal in de hersenen plat

Wat: cafeine

Waarom: het drinken van koffie zorgt er voor dat er cafeine in je lichaam komt en dat komt uiteindelijk ook bij je hersenen. De cafeine zorgt ervoor dat het signaal dat normaal aan je hersenen afgegeven wordt en waardoor de hersenactiviteit verlaagd wordt, lamgelegd wordt. Daardoor blijft het slaapverwekkende gevoel weg.

  • Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x