EvenementOrganiseren.nl

Hoe organiseer je de perfecte kerstborrel?

Door Safari Meeting Centre midden in Burger's Zoo
Het einde van het jaar is een moment van stilstaan. Bij de mooie en misschien minder mooie zaken die jou zakelijk of privé zijn overkomen. Als ondernemer, bedrijf of organisatie is het ook een uitgelezen periode om iets extra’s voor je medewerkers te doen. Een kerstborrel slaat altijd aan, tenminste als je deze goed organiseert en er ook echt iets sfeervols van maakt. Hoe doe je dat?

Borrelen, praten maar vooral geven

 

Als je mensen uitnodigt voor een kerstborrel, komen ze niet om het jaarplan voor volgend jaar te bespreken. Ook willen ze niet aan teambuilding hoeven doen of het laatste beursbezoek evalueren. Borrelen is vooral gezellig bijpraten en hooguit elkaar een klopje op de schouder geven voor de mooie jaarresultaten. Eventueel nog in een korte speech iets zeggen over de grootse uitbreidingsplannen. Bedenk dus goed wat het belangrijkste doel van de bijeenkomst is. Betrek je gasten bij het zakelijke wel een wee van je organisatie, maar geef ze vooral een paar ontspannen uurtjes.

 

Op-en-top kerstsfeer

Een van de eerste dingen na het tijdig prikken van een datum is het bepalen van de locatie. Om je medewerkers of relaties echt te verrassen, kies je voor een andere locatie dan je eigen zaak. Mocht je er wel een geschikte ruimte voor hebben, bijvoorbeeld een grote foyer of sfeervol bedrijfsrestaurant, tover deze dan om in een sprookjesachtig Charles Dickens-tafereel of creëer de sfeer van een over the top kerstmarkt. Veel gastlocaties weten exact hoe ze dit goed moeten doen: met extra inzet van personeel, vrijwilligers en een enorme kerstboom kun je daar zelf vaak niet tegenop. Zo is het bij ons mogelijk om gedurende de wintermaanden een winterarrangement te boeken.

Vertier en vermaak

Een sfeervol aangeklede locatie is niet genoeg. Muziek en entertainment maken jouw kerstborrel helemaal af. Dat hoeven geen grote namen als Guus Meeuwis of De Toppers te zijn. Het kan ook eenvoudig en bijvoorbeeld met lokale artiesten. Ook voor kleinere ondernemers is het haalbaar om meer te doen dan het draaien van songs als “Jingle Bells” en “Last Christmas”. Bij wat kleinere gezelschappen staan het spelen van een ouderwetse bingo of een speciale kerst-pubquiz altijd garant voor een geslaagde invulling.

 

Natuurlijk lekker eten

Je kent het belang van lekker eten en drinken  tijdens een evenement. Zeker rondom de feestdagen en bij een kerstborrel mag dit niet ontbreken. Kom niet alleen met glühwein of warme chocolademelk, maar pak goed uit. Een borrel in de middag kan heel goed samengaan met een tapas-buffet. Denk ook eens verder dan het traditionele kerstmenu. Zo organiseren we in Burgers’ Zoo elk jaar in de koudste tijd van het jaar, in de kerstvakantie, een exotische Pasar Malam. Ons overdekte tropische regenwoud leent zich daar natuurlijk perfect voor, maar op andere locaties in kerstsfeer zijn Indische hapjes of een winterbarbecue een welkome afwisseling.

 

Een komen en gaan

Wie is de Bob? Met wie kun je meerijden? Of wanneer vertrekt de laatste bus? Belangrijke vragen om de kerstborrel veilig en gezond te bezoeken. Om je gasten ook  op dit vlak te verwennen, is het fijn als ze echt kunnen borrelen -al dan niet met alcoholische versnaperingen- en zich geen zorgen hoeven te maken over het vervoer van en naar de locatie. Regel een bus, activeer een carpoolapp of zorg voor locatie die goed bereikbaar is met openbaar vervoer.

Nog een cadeautje

Met kerstpakketten doe je veel mensen nog steeds een plezier. De kerstborrel kan een mooie gelegenheid zijn om ze uit te delen. Denk wel na over het meenemen ervan, ook in combinatie met het vervoer waarmee je gasten naar je borrel komen. Zorg anders voor een inwisselbare cheque of een klein - wellicht lokaal en duurzaam geproduceerd- cadeau dat praktisch gezien geen problemen oplevert. Ook de combinatie met een gift van jouw onderneming aan een goed doel past heel goed in de kerstgedachte.

Nog een aantal extra tips

Voor een perfecte kerstborrel hoef je geen hele gekke dingen te doen, maar doe het wel goed. Besteed er genoeg aandacht aan. Het is maar 1 keer Kerst:

  • Laat het vooral een borrel zijn, praat en speech niet te veel
  • Zorg voor een locatie in op en top kerstsfeer
  • Regel muziek en entertainment, en wat dacht je van een spel
  • Lekker eten en drinken, natuurlijk voldoende en doe eens wat compleet anders
  • Faciliteer het vervoer van je gasten
  • Geef na afloop een (klein) cadeau
  • Maak een statement door te schenken aan een goed doel

Hoe vulde jij de laatste kerstborrel in? Ideeën die je ter inspiratie wilt delen? Graag, dat kan onderaan deze blog.


_______________________________________________________________________________________________________

Dit artikel is geschreven door Josine Wouters, Hoofd Sales & Events van het Safari Meeting Centre

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x