EvenementOrganiseren.nl

Hoe maak je een jubileum evenement echt onvergetelijk?

Sommige momenten zijn het waard om te vieren. Een jubileum is vaak een uniek moment om bij stil te staan. Maar het organiseren van een jubileum kan een hele uitdaging zijn. Vaak ontbreekt het je aan ervaring omdat je simpelweg niet vaak voor de taak staat jubilea te organiseren. De volgende tips helpen jou op weg om een onvergetelijk jubileum te organiseren:

Neem de tijd
Zorg ervoor dat je op tijd begint met het organiseren van het jubileum. Elk evenement vraagt een tijdsinvestering maar een jubileum kan nog net even wat extra tijd vragen. Bijvoorbeeld omdat je de archieven in moet duiken voor leuke historische terugblikken en het opsporen van voormalige medewerkers, leden of relaties.

Houd je doel voor ogen
Stel jezelf in de startfase belangrijke vragen als:

  • Waarom vier je het jubileum?
  • Wat wil je met het jubileumfeest bereiken?
  • Wie zijn de doelgroepen van jouw jubileumviering?
  • Hoeveel mensen komen er op het evenement?
  • Wat is het budget?
  • Hoeveel tijd is er voor de organisatie van het evenement?
  • Is er een thema dat je naar voren wilt brengen bij het jubileum evenement?

Dat brengt de focus de juiste kant op.

Geef betrokkenen een rol
Of het nu gaat om een jubileum van een bedrijf of een vereniging er is altijd talent dat ingezet kan worden. Zijn er medewerkers die van zingen houden of in een bandje zitten? Gebruik dat. Is er iemand die prachtig kan vertellen? Zet hem of haar in! Betrek de creatievelingen in een brainstorm met betrekking tot de invulling van het jubileumfeest. Kijk ook welke rol je kunt geven aan relaties, leden of oud-medewerkers. Zo vergroot je de betrokkenheid en maak je het jubileum persoonlijk.

Grijp het jubileum aan om terug te kijken
Laat bezoekers aan het jubileumfeest de historie live beleven. Dat kan bijvoorbeeld door het creëren van een historische ambiance d.m.v. (oude bedrijfs-)kleding, kapsels, muziek, catering, videobeelden en/of het inzetten van acteurs. Je kunt zo letterlijk een walk down memory lane creëren. Afhankelijk van het type jubileum kan het ook leuk zijn een ouderwetse krant te verspreiden met historische hoogtepunten vergezeld van bijpassende beelden.

Grijp het jubileum ook aan om vooruit te blikken 
Gedurende het evenement of in de routing kan een reis richting de toekomst gemaakt worden. Hierin kan ook een plaats zijn voor de talenten van morgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stagiaires of jonge verenigingsleden.

Houd het leuk
Natuurlijk is er ruimte voor speaches tijdens een jubileum. Maar een statisch programma met te veel of te lange speaches komt meestal niet ten goede aan de beleving van de bezoeker. Wat wil je echt vertellen? Wat is daarvoor een passend middel? Wees creatief. Misschien kun je de boodschap wel in een lied, quiz of een cabaret verwerken.

Kies een passende locatie
Stel jezelf vragen: Waar moet de locatie aan voldoen, welke sfeer moet de locatie uitstralen? Kies een locatie die past bij het doel en de boodschap van jouw jubileum. Convention Bureau Gelderland kan je kosteloos en onafhankelijk adviseren bij het selecteren van de juiste locatie.

Geef een passend aandenken mee na afloop van het jubileum.
Dat kan een jubileumboek zijn, een kalender of een klokje maar bijvoorbeeld ook een fles wijn. 
Wijnhuis Robbers en Van den Hoogen viert in september 2017 haar 175-jarig jubileum. Ter gelegenheid van dit jubileum zijn drie mooie jubileumwijnen uitgebracht. Uiteraard is het ook mogelijk een gepersonaliseerde fles wijn voor jouw jubileum te bestellen met passend etiket. Wellicht een mooi aandenken voor jouw jubileumfeest?

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x