EvenementOrganiseren.nl

Hoe doe je dat? Een vuurwerkshow

Vuurwerk en evenementen zijn een goede combinatie. Bij festivals betekent de show het einde van het festival, bij de plaatselijke kermis vaak het begin en bij zakelijke evenementen is het vaak de kers op de taart die ervoor zorgt dat het event niet vergeten zal worden. Wat er aan vooraf gaat en wat je moet regelen voor zo een show is nog niet altijd bekend..

Een vuurwerkshow wordt meestal gebruikt aan het einde van een feest of evenement. Dit professionele vuurwerk is krachtiger dan vuurwerk dat door consumenten gekocht kan worden. Om die reden mag dit vuurwerk alleen door professionals afgestoken worden. Het vuurwerk wordt in een installatie geplaatst en aan elektrisch apparaat gekoppeld zodat het van een afstand aangestoken kan worden. Met de hand afsteken zal in dit geval te gevaarlijk zijn.
De timing kan zo afgesteld worden dat het ritme van de muziek gevolgd wordt. De computer waar de apparaten op aangesloten zijn berekenen de stijgtijd van de pijl en schiet het vuurwerk 2 tot 4 seconden eerder weg. 

Let ook op overige regelingen bij het afvuren van vuurwerk:
Omdat professioneel vuurwerk (evenementen- en theatervuurwerk) zwaarder is dan consumentenvuurwerk. Wilt u professioneel vuurwerk afsteken tijdens een vuurwerkshow of evenement? Daarvoor gelden verschillende eisen. Alleen gecertificeerde deskundigen mogen professioneel vuurwerk afsteken. U moet een bedrijfsvergunning (toepassingsvergunning) hebben. Deze vraagt u aan bij de Omgevingsdienst in uw regio. De Omgevingsdienst: zorgt voor vergunningverlening, toezicht en handhaving op het terrein van milieu, veiligheid en cultureel erfgoed in opdracht van de gemeente. 

Ook heeft u een ontbrandingstoestemming van de provincie nodig. De provincie stelt eisen aan blusmiddelen, veiligheidsafstanden, verpakkingen, vervoer en vuurwerk dat niet is afgegaan. Steekt u minder dan 20 kilo theatervuurwerk of minder dan 200 kilo consumentenvuurwerk af? Dan is een ontbrandingsmelding bij de provincie voldoende.

Kosten: 
Iedereen weet dat vuurwerk niet goedkoop is. Voor een volwaardige show moet budget vrijgemaakt worden. Zo kost het ontstekingsmechanisme , dat voor elke show opnieuw gekocht moet worden al 300 euro.  Er zijn shows te boeken vanaf €1250,- (ex BTW) voor +/- 9 minuten. Let erop dat de leverancier ook zorg kan dragen voor de vergunningaanvraag, waarbij rekening gehouden moet worden met minimaal 14 dagen de tijd.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x