EvenementOrganiseren.nl

Gamification en ijsbrekers op jouw evenement: de ideale kick-off

Door UP Events
Iedereen die ooit een business event bezocht kent dat onprettige gevoel: waar begin je, wie spreek je aan, waar ga je staan, wat doe je bij zo'n binnenloop, netwerkmoment. De oplossing? Die zit in de wereld van gamification en ijsbrekers. Wij trokken de experts van UP Events aan de jas en zij namen ons mee in de wereld van gamification op events en ijsbrekers voor jouw evenement.

Voordat we tot de 5 redenen om gamification en/of ijsbrekers in te zetten op jouw evenement komen, eerst maar eens kijken wat dat precies is: gamification en een event ijsbreker.

  • Definitie Gamification: 

Het aanwenden van spelprincipes en speeltechnieken in een niet-spelcontext om menselijk gedrag op een positieve wijze te sturen (Wikipedia)

Binnen het team van UP Events hebben ze zo veel ervaring en concepten vanuit de digitale insteek, dat ze zelfs een UP Digital label zijn gestart. Digitale tools, concepten die de live ervaring versterken. Met die expertise komen zij tot een uitgebreidere definitie van Gamification:

De definitie van gamification is de toepassing van game-design-elementen en spelprincipes in andere contexten dan spellen zelf. Gamification werkt door gebruik te maken van technieken om onze natuurlijke verlangens in te zetten om activiteiten of processen te verbeteren. Deze verbeteringen kunnen verband houden met de betrokkenheid van gebruikers, de productiviteit in een organisatie en het onderwijs. Socialiseren, leren, meesterschap en competitie zijn voorbeelden van deze hefbomen. Om gamification succesvol te kunnen implementeren, is het belangrijk om kennis te hebben van de sterke en zwakke punten ervan en om een data gestuurde aanpak te gebruiken voor het ontwerp en de implementatie.

  • Definitie IJsbreker op een event

Middel om de communicatie tussen (onwillige of onwennige) deelnemers op een event aan de gang te krijgen (Ensie.nl)

In beide gevallen heb je dus invloed op het gedrag van de bezoekers van jouw evenement. De event- en teambuildingexperts van UP Events zijn daar niet alleen op ingesprongen, maar voegen hier nog een paar belangrijke inzichten aan toe. Die kennis en inzichten heeft UP Events vertaald naar MEET & CONNECT, een slim concept voor samenwerking, netwerken en een heuse fire starter voor jouw evenement. 

Hoe wordt een game of ijsbreker de ideale kick-off voor jouw event?

1. Gamification al in het voortraject

Het proces van een ijsbreker of gamification toepassingen voor jouw evenement begint al in het voortraject. Denk hierbij aan een pre event game die terugkomt op het event zelf. Zorg dat de buzz rondom de game of de uiteindelijke ijsbreker al in het voortraject geladen wordt. Maak je bijvoorbeeld gebruik van onze MEET & CONNECT applicatie, laat bezoekers dan in het voortraject via een link, of een kaart met een QR code of een eerste opdracht alvast in de MEET & CONNECT omgeving komen.

  • Pre event game: Al eens nagedacht om een speels element toe te voegen tijdens het voorproces van een event of bijeenkomst? 

2. Event game als ijsbreker

Zet de game of de ijsbreker in bij het begin van het evenement. Daar zit de kans op een fire start: voor iedere bezoeker (introvert of extravert) is de 'game' drempelverlagend om al met andere bezoekers in contact te komen, om al op te gaan in het event en om met een boost aan het programma van jouw evenement te beginnen.

3. Gamification als onderdeel van het eventthema

Verpak de ijsbreker of het spel volledig in het verhaal en het thema van jouw evenement en jouw boodschap van die dag. Kies dus altijd voor een op maat gemaakt spel of ijsbrekerconcept: het moet passen bij jouw event en jouw doelgroep. Daarbij is de ijsbreker de eerse live ervaring op het evenement en zo trek je dus iedereen de experience van die dag in. Zeker door die eerste beleving niet individueel te laten zijn, maar steeds weer mensen met elkaar te laten connecten.

  • Energizer Into Fresh Air: een kort en energiek spel dat gemakkelijk aan je evenement kan worden toegevoegd om de energie en betrokkenheid van jouw deelnemers te vergroten. Een frisse neus halen en actief zijn bevordert niet alleen de concentratie en productiviteit, het zorgt er ook voor dat deelnemers terugkomen met een hersteld energieniveau en een scherpere geest.

4. Games leveren data op

Gebruik de data en content uit de game voor uitingen tijdens het event en daarna. In onze MEET & CONNECT concepten zitten meestal foto- of video-opdrachten die je op een leuke manier kunt gebruiken om tijdens het event beelden te laten zien of in het natraject dat prettige gevoel weer op te wekken. Zit er een kennis-quizje in? Dan heb je weer input en data van het kennisniveau van jouw bezoekers, waar je ook in het natraject iets mee kunt.

5. Effect van gamification en ijsbrekers

Meet het effect van een dergelijke toepassing. Hoeveel connecties zijn er gemaakt? Wat was het kennisniveau? Welke data heb je in het natraject kunnen gebruiken? etc etc.

 


Wat kan UP Digital met gamification doen voor jouw evenement?

UP Digital is de specialist voor Event gamification. We helpen je met het creëren van gamification ervaringen die elk Evenement tot een succes te maken. Voor elk Evenement heeft UP Digital een fysieke, digitale of hybride oplossing. Van individu, naar team, naar organisatie; Wij gaan de diepte in op een leuke manier. Waarom leuk? Om twee redenen: Het menselijke brein zoekt intrinsiek naar plezier en plezier verbindt mensen krachtiger dan elke andere menselijke ervaring.
 


Een voorbeeld uit de praktijk: MEET & CONNECT

Een les die de experts bij UP Events zelf geleerd hebben? Soms denk je: gaan mensen dit echt doen? Als het spel of de ijsbreker slim en op maat wordt aangeboden, dus is het per definitie effectief. Dat blijkt wel uit hun eigen tool: "MEET & CONNECT is dé ultieme ijsbreker voor vergaderingen, conferenties en elk ander evenement waarbij mensen met elkaar in contact gebracht worden. Met het spel, dat bestaat uit 12 uitdagende missies, elk gespeeld met een andere partner, creëert MEET & CONNECT een dynamische sfeer waarin relaties worden opgebouwd en samenwerking wordt gestimuleerd." 

Daarbij is MEET & CONNECT niet over een nacht ijs gegaan: "Met onze bewezen gamification-strategie verhoog je de betrokkenheid en motivatie van je deelnemers. Gamification tilt jouw evenement naar een hoger niveau door spelelementen te integreren in een niet-game omgeving. Jouw deelnemers worden uitgedaagd met raadsels, puzzels en grappige foto-opdrachten, waardoor ze worden ondergedompeld in een interactief avontuur vol plezier en competitie. Bij UP Events begrijpen we de kracht van een succesvol evenement. Onze MEET & CONNECT game is speciaal ontwikkeld om jouw evenement impactvoller te maken. Het zorgt voor een naadloze ijsbreker en creëert direct een levendige en enthousiaste sfeer. Het scorebord voegt een extra element van spanning toe, waardoor spelers hun eigen prestaties kunnen vergelijken met anderen." 

Binnen de spelvorm en de gamification strategie ben je gegarandeerd voor een mooi, spannend en vrolijk moment tijdens jouw event: "Wanneer MEET & CONNECT tot een eind komt, worden de resultaten op een groot scherm gepresenteerd. Dit zorgt voor een spectaculaire ontknoping en deelt de prestaties en hilarische momenten met alle deelnemers. Maak van jouw evenement een doorslaand succes met MEET & CONNECT, dé game die de energie, teamgeest en connecties naar een ongekend hoog niveau tilt!"

Wat is MEET & CONNECT?

  • Een interactieve manier om elkaar te leren kennen
  • Luchtige samenwerkingsopdrachten
  • Optioneel: Een host die het spel begeleidt
  • Optioneel: DIY variant, waarbij je zelf het spel begeleidt


Wat heb ik nodig?

  • Een opgelade smartphone met internet toegang
  • (Groot) scherm voor het scorebord

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x