EvenementOrganiseren.nl

5 dingen waardoor veel presentaties volledig mislukken

Spreken in het openbaar. Een presentatie op een evenement, of gewoon onder collega's. Of misschien moet u wel pitchen om uw evenementenconcept er door te krijgen, dan zijn er 5 dingen die u ab-so-luut niet moet doen!

Bogdan Manta is Senior Content Manager bij MCI Amsterdam en gespecialiseerd in Neuromarketing & Content Strategy: 'Onderstaande 5 fouten bij een presentatie worden door veel sprekers gemaakt, zelfs bij de meest ervaren sprekers. En ook al zijn charisma, houding en voorkomen en natuurlijk een naadloze presentatie een groot deel van het succes van een keynote, of presentatie, zodra  de presentatie die u gemaakt heeft om uw speech met visuals te versterken niet iets toevoegd, zal de aandacht van uw toehoorders snel afnemen.'

Daarom moet u deze 5 fouten altijd voorkomen:

1. De 250 / 120 ratio
Een hele belangrijke is de 250/120 ratio. We lezen op een snelheid van ongeveer 250 woorden per minuut. Maar als we hardop lezen, dan is dat nog slechts 120 woorden per minuut. Zodra u een complete zin op een presentatieslide hebt staan, dan leest uw publiek die zin 2 keer zo snel dan u dat doet al sprekend. Wat dat tot gevolg heeft? Het publiek ligt voor, en als zij al klaar zijn, kijken ze naar u, terwijl u nog bezig bent met dezelfde inhoud. Het effect? Het publiek verliest de connectie met de spreker en de aandacht neemt snel af.

2. U eerst, dan het beeld
De presentatie moet u en uw boodschap ondersteunen. Laat het u dus niet overrompelen. Zorg er voor dat het supporting is aan uw verhaal en uw visuele hulpmiddel, niet uw visuele aandachtsovernemer. U bent degene waar uw publiek zich op moet focussen, niet uw presentatie.

3. Bullets kill
Als 'bullets' mensen vermoorden, dan vermoorden bullets dus ook presentaties. In plaats van bullets, zorg ervoor dat de tekst verschijnt terwijl u uw gasten verbaal meeneemt in uw verhaal. U heeft geen bullets nodig! Ze voegen niks toe en maken uw presentatie visueel alleen maar zwaarder. Uw presentatie is geen email die u verstuurd.

4. 16:9 of 4:3
Als het scherm in de vorm van een rechthoek is, dan gaat het om een 16:9 schermprojectie en moet u nooit een presentatie gebruiken die niet het hele scherm vult. Dan zijkanten blijven dan leeg, zwart. Check altijd van te voren welke afmeting u nodig heeft. Tegenwoordig is het bijna altijd in 16:9 formaat, zoals evenemententechniek adviseur Rene Pouwelse ook al aangaf.

5. Klikken naar het scherm
U heeft de beschikking over een zogeheten clicker, eentje die u gebruikt om door uw presentatie en slides heen te klikken. Perfect! U moet nooit, nooit, doorklikken met de buttons op uw laptop. Dat is gewoon een echt no-go. Maar als u dan al heel professioneel een clicker gebruikt, waarom richt u dan op het scherm? Die clicker is niet gelinkt aan het scherm. Nee, die is verbonden met de laptop waarop de presentatie draait, of hij is verbonden met de front of house (het deel waar de productie en techniek zit). Stop alstublief met klikken richting het scherm.

Natuurlijk is er nog veel meer dan deze 5 tips, maar voorkomt u deze fouten hierboven, die meestal niet in het standaard rijtje tips om te spreken staan, dan heeft u al een voorsprong. 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x