EvenementOrganiseren.nl

Checklist evenement organiseren: de spreker

Op evenementen doet u eigenlijk aan live communicatie. Die tak van sport is al zo oud als de weg naar Rome. Van oudsher heeft de spreker op een evenement, congres, beurs of welk inhoudelijk evenement ook, een hele belangrijke rol. Die rol is wel wat veranderd maar een aantal basistips blijven overeind.

Sprekers zijn er in verschillende categorieën, uit verschillende sectoren, maar ook met verschillende expertise en invalshoeken:

  • sport
  • politiek
  • (populaire) wetenschap / experts
  • bedrijfsleven
  • BN'ers
  • inspiratie
  • ervaringsdeskundigen
  • toekomst, trends, innovatie
  • visionairs
  • motivatie
  • etc etc etc

Op zoek naar de beste spreker voor uw evenement?
Dan zijn dit enkele bruikbare tips:

  • Zoek naar sprekers die passen bij de thematiek van uw evenement. Het is veel effectiever om een spreker te vinden op onderwerp, problematiek, thematiek, dan te kiezen voor een 'naam'. 
  • Geen idee waar te beginnen? Er is een aantal kwalitatieve sprekersbureaus die u prima kunnen adviseren.
  • Maak met sprekers niet alleen financiële afspraken, maar ook afspraken over organisatorische en inhoudelijke aspecten. Nadat je alles hebt doorgenomen maak je een sprekersovereenkomst.
  • Maak met de speker(s) afspraken over hoe de inhoud op maat wordt gemaakt voor uw evenement, uw boodschap, uw live communicatie of uw eventmarketing.
  • Is interactie belangrijk voor uw evenement en voor uw doelgroep, overleg dan duidelijk met uw spreker hoe en wanneer deze interactie plaats kan vinden.
  • De sprekers is er voor u. Voor uw live communicatiemoment, uw boodschap en uw gasten. Laat daarom sprekers nooit ongebriefd 'hun verhaal' doen, maar integreer de spreker en zijn/haar content in úw concept.
  • Maak budgetvrij. Goede sprekers kosten nou eenmaal geld, maar zijn dat, mits goed ingezet en gebriefd op maat, dat ook dubbel en dwars waard.
  • Durf ook te kiezen voor de niet-bekende-grote-naam. Een BN'ers is niet altijd zaligmakend. Kies bijvoorbeeld voor een ervaringsdeskundige of een totaal onverwachte invalshoek. Let wel, dat zou kunnen beteken dat u kiest voor iemand die geen 'geboren spreker' is. Die zult u, of een expert dus moeten briefen en begeleiden. Daarbij kan bijvoorbeeld een goede dagvoorzitter handvatten bieden.
     
  • LEES OOK: Tips voor het kiezen van de juiste spreker

Ook sprekers moeten flexibel zijn
Er waren als heel wat app's en tools met betrekking tot sprekers. Vaak gericht op interactie en crowdsourcing. In 2017 zal dit een enorme vlucht nemen, zo verwacht EventBranche Magazine. In hun trendmagazine roepen ze op tot het neerleggen van regie bij uw gast en tot een hoge mate van flexibiliteit bij sprekers.

'De gewenning aan interactie is in de loop der jaren wel ingedaald, maar ook de spreker zal mee moeten in het feit dat de bezoeker/gast steeds meer regie in handen krijgt. Dat betekent in heel veel gevallen de content aanpassen aan de doelgroep. In 2016 zullen organisatoren het zelfs aandurven om het publiek te laten bepalen hoe lang iemand mag blijven spreken. Ook stemmen en interactie in de spreektijd, betekent dat een spreker over een hoge mate van flexibiliteit moet beschikken.'


Producten om tot interactie te komen:

  • Sendsteps

Hoe betrek ik mijn publiek tijdens mijn bijeenkomst?
Wat kan ik doen om mijn eigen presentatie te verlevendigen?

Laat tijdens je presentatie het publiek reageren op meerkeuze en open vragen. Het publiek stuurt haar reacties in via mobiele telefoon of tablet. Dit kan via een website, SMS of Twitter. Resultaten worden direct, of via een filter, op het presentatiescherm getoond en vanaf dit moment kun je makkelijk de dialoog met de zaal aangaan!

Sendsteps is het logische alternatief voor een stemkastje. In no time ontvangt u authentieke feedback. Zo kunt u snel samen beslissingen nemen, makkelijk een peiling houding en bezit u ook na afloop van de bijeenkomst nog over waardevolle informatie. Ervaar hoe betrokkenheid uw bijeenkomst nog waardevoller maakt!

 

  • Avint

Interactie met uw publiek, dat wilt u toch ook?

AVINT is een draadloos, interactief stemsysteem waarmee uw publiek kan deelnemen aan presentaties en vergaderingen. Het werkt cross platform op ieder apparaat waarmee u op Wifi kan. Echter is er geen internetverbinding nodig aangezien het werkt via een lokaal netwerk.

Met AVINT kunt u tijdens uw bijeenkomst live vragen stellen aan alle aanwezigen in de zaal, die zij hierna op hun eigen device direct kunnen beantwoorden.Resultaten worden vervolgens op een groot scherm weergegeven voor het gehele publiek.

Door het inzetten van AVINT kunt u bijvoorbeeld de mening of het niveau van uw doelgroep peilen, wat weer kan bijdragen aan een bedrijfsstrategie of verbetering van trainingen.


 

  • Buzzmaster

Met BuzzMaster krijg je elke zaal gegarandeerd in beweging. Of je nou een congres, debat, lezing of workshop organiseert. Via hun smartphones of tablets doet het publiek actief mee. Ze kunnen vragen stellen aan de spreker, hun mening geven, polls invullen en nog veel meer. Het leuke van deze methode is, dat je nu ook reacties krijgt van mensen die normaal gesproken niet vaak aan het woord zijn. We filteren juist alle relevante feedback uit de zaal. Dat gebeurt aan de hand van BuzzMasters, zij zijn de sidekicks van de dagvoorzitter of keynote sprekers. Deze assistenten zijn duidelijk aanwezig tijdens je sessie. Het zijn inhoudelijk sterke, super-alerte redacteuren die de informatie vanuit de zaal filteren. De leukste, meest relevante, grappigste feedback delen ze direct met degene die op het podium staat.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x