EvenementOrganiseren.nl

Waarom humor op evenementen gezond en slim is...

Humor op evenementen is even wenselijk als gevaarlijk, want humor is heel persoonlijk. De een zal een grap als humoristisch ervaren, terwijl de ander niet hoeft te lachen of zelfs geïrriteerd raakt. Maar de positieve uitwerking van humor op de bezoeker of gast van jouw evenement is gezond en slim, dus ga er voor.

Niets zo kietelend en zelfs masserend voor de hersenen en de geest als humor. Er zijn een aantal feitelijke waarheden, die we ons moeten realiseren om te begrijpen wat humor tijdens live communicatie of eventmarketing kan betekenen:

- Stress en humor gaan niet samen: mensen met stress komen zelden tot een geestige opmerking

- Humor betekent indirect: kust is veilig

- Zodra mensen lachen nemen de stresshormonen cortisol en adrenaline af

- Minder stress is ook minder activiteit in het angscentrum in de hersenen

- Hersenen herstellen zich optimaal tijdens lachen, net als spieren

Hersenen waar vrijwel geen angst of stresshormonen actief zijn, hebben de prettige eigenschap 'ontspannen'  te zijn en open te staan voor kennisopname. En ook al is er een soort optimaal stressniveau, waarbij prestaties maximaal zijn, voor live communicatie en eventmarketing is een ontspannen persoon, de ideale gast.

Ontspanning is beter functioneren

Net zoals uw lichaam niet non-stop door kan gaan, hebben ook uw hersenen regelmatig ontspanning nodig. Te veel stress zorgt ervoor dat de hersenen minder goed functioneren. Vooral de hippocampus, die betrokken is bij het geheugen, ondervindt daar veel last van. Maar ook de voorste gebieden van de hersenen hebben onder stress te lijden. Dit zijn de gebieden die uitvoerende functies aansturen, zoals plannen en beslissen. Juist in drukke, stressvolle periodes is het belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om te ontspannen. Hoe meer u ontspant, hoe beter u functioneert, hoe meer u gedaan krijgt.

Bron: Hersenstichting.nl

 

Op Holistik.nl vonden wij deze argumentatie voor de kracht van humor op evenementen: 'In andere ziekenhuizen zijn ook tests gedaan. Daar kwamen ze erachter dat groepstherapie beter werkte dan individuele sessies. Door met meerdere mensen leuke filmpjes te kijken en elkaar grappige anekdotes en moppen te vertellen, ontstond er positieve energie. De vrolijke interactie tussen de mensen in deze groepen had een langdurig effect op de mind, omdat ze allemaal energieker waren en een verhoogd verlangen hadden om terug te keren naar huis en de maatschappij.'  

Humor: informatie blijf langer hangen

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat humor de (door leerlingen) waargenomen afstand tussen leerling en leerkracht kan verkleinen. Die afstand beïnvloedt de motivatie van leerlingen, hun plezier in leren, en leerresultaten. Zoals Piet van Sterkenburg het formuleert: humor is als haarlemmerolie voor communicatie. Daarnaast blijkt met humor gepresenteerde informatie langer te blijven hangen bij leerlingen.

Bron: Casper Hulshof, Psycholoog en docent onderwijskunde bij Universiteit Utrecht
https://wij-leren.nl/humor-in-de-klas.php

Voorbeelden voor evenementen:

De fakespeech

Comedy op maat
Train je medewerkers humor bij!
Er wordt weleens gezegd: "lachen is gezond". Lachen is niet alleen gezond, maar heeft ook nog een functie in onze hersenen.

Cabertier als 'keynote'
Ali B. spreekt de mensen van Intertet toe:

Caberetier als host:
MIER als host van de Gouden Giraffe:

Humoristische samenvatting
Frans Miggelbrink met een afsluitende column

Locaties vol humor
Comedyclub ComedyCity in Den Haag

Acteurs
Aaaaha! bureau voor live communicatie

Grappige activiteiten

Acts
Bijvoorbeeld de Feestcaravan.nl

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x