EvenementOrganiseren.nl

Ventilatie in evenementenlocaties: 5 tips

Het is een soort onderwerp, een onderzoeksveld, waar twee kampen zijn ontstaan: aerosols. Zijn de kleine deeltjes nu wel of niet een grote besmettingsbron binnen deze corona pandemie? Zonder kant te kiezen, maar volledig in de categorie Better safe than Sorry: hier 5 tips om in een evenementenlocatie tot goede ventilatie te komen.

Onder meer de New York Times publiceerde al meerdere artikelen met interviews met tientallen wetenschappers die de rol van aerosollen, bij het verspreiden van het COVID-19 virus indoor, benadrukken. Daarbij worden steevast de woorden superspread events en ventilatie gebruikt. De WHO weerlegt het geluid door te concluderen dat het wetenschappelijke bewijs afdoende is om beleid op te maken. Toch lijkt de discussie steeds iets meer te verschuiven naar een soort van better safe than sorry conclusie. De vele links naar wetenschappelijke onderzoeken op Maurice.nl, die het uitpluizen meer dan waard zijn, hebben ons doen besluiten om in die lijn de volgende tips van Maurice.nl te delen:

 • Zorgen dat de lucht in een ruimte zoveel mogelijk wordt ververst. Dan worden de virusdeeltjes verdreven. Dat kan door goede ventilatie (ramen/deuren tegen elkaar open en/of een HVAC-systeem die veel verse lucht naar binnenhaalt).
   
 • Aan een HVAC-systeem iets toevoegen waardoor het virus uit de lucht wordt gehaald: filters of andere hulpmiddelen.
   
 • Als het bovenstaande niet (goed) kan, dan ervoor zorgen dat de aanwezigen in een besloten ruimte geen of weinig aerosols de lucht in brengen. Dat betekent restricties toepassen ten aanzien van het zingen/schreeuwen/ luid praten en/of mondbescherming dragen.
   
 • Niet te lang in die ruimte verblijven en (zeker als je tot een kwetsbare groep behoort) zelf wel mondbescherming dragen.
   
 • Uit onderzoek blijkt ook dat als in die ruimte de relatieve luchtvochtigheid ergens tussen de 40% en 60% is, het virus het kortst in de lucht blijft zweven. Dit is o.a. op deze site te zien waar doktoren oproepen om deze luchtvochtigheid aan te houden.


Belangrijk is hierbij wel in beschouwing te nemen dat het gevaar alleen maar kan ontstaan als er iemand aanwezig is die besmettelijk is. Dat is dus iemand die zelf besmet is, wellicht asymptomatisch, maar die zich blijkbaar goed genoeg voelt om niet thuis te blijven.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x