EvenementOrganiseren.nl

Van ‘leuk hebbedingetje’ naar serious business: de inzet van video's voor evenementen

Door Quadia
Continu in plaats van eenmalig, liever een goed format dan alleen virals: dat is hoe marketeers over online video denken. Voor evenementen is content in de vorm van video’s ook cruciaal. Voor, tijdens en na het evenement kan video op verschillende manieren ingezet worden. De Online Video Monitor (OVM) van Quidia Online Video (dochterbedrijf van United) heeft in de afgelopen 6 jaar onderzoek gedaan en zij beweren dat de drempel om video in te zetten binnen de marketingmix van bedrijven definitief verdwijnt. Bedrijven worden daarbij branded broadcasters genoemd en marketeers zetten in op continuïteit en kwaliteit.

Het OVM kan door jarenlang onderzoek meerjarige trends in kaart brengen. Waar video eerst nog als een ‘leuk hebbedingetje’ werd gezien waarbij de marketeers nog niet echt nadachten over het doel. In de loop der jaren steeg het aantal gepersonaliseerde video’s en interactieve formats. In 2017 ging de consument een grotere hoofdrol spelen en de bedrijven namen een rol in als branded broadcaster. Door de opmars van on-demand video, vloggers en social video kan tegenwoordig iedereen zijn eigen videokanaal starten, zo ook de bedrijven zelf.
 

Primair communicatiekanaal

Inmiddels is video uitgegroeid tot een serious business. In 2018 werd door 83% van de marketeers online video ingezet. Het belang blijft groeien. Uit het onderzoek van OVM bleek dat 43% van de ondervraagden verwacht dat hun bedrijf binnen 3 jaar een eigen videokanaal heeft.  Op de stelling ‘Online video is over vijf jaar bij ons de primaire manier van communiceren’ antwoorden meer ondervraagden bevestigend (37 procent) dan ontkennend (22 procent)
 


 

Volgens het merendeel van de ondervraagden (53 procent) kunnen bedrijfsvideo’s steeds beter concurreren met video’s van traditionele media en online influencers. Precies de helft van de marketeers onderschrijft de stelling dat marketeers moeten leren denken als uitgevers – branded broadcasters, dus.
 

Bezwaren vallen weg

De investering van tijd en budget in video’s wordt nog het vaakst genoemd als bezwaar, waarbij vooral de kosten steeds minder worden gezien als barrière. De effectiviteit van online video wordt nauwelijks meer gezien als drempel:
 

Hoewel continuïteit en denken in formats dus belangrijker wordt in de hoofden van marketeers, mag dat volgens het overgrote deel van de respondenten niet ten koste gaan van de kwaliteit.

 

Soorten video en KPI’s

KPI staat voor Key performance indicators, variabelen om de prestaties van een product, bedrijf op product te analyseren. Van alle video vormen is Social video het populairste format in Nederland en zoals het er nu uitziet zal dat de komende jaren alleen nog maar meer worden. Een social video is een video die gedeeld kan worden via social media. Dit zijn vaak korte video’s die de aandacht wekken. Dit kan een social video met een teaser voor een evenement zijn. Dit kan ook een korte aftermovie van een evenement zijn.  Aan de andere kant zijn pre-rolls duidelijk uit de gratie:   (pre-roll video’s zijn video’s die worden afgespeeld voorafgaande aan video’s die de bezoeker eigenlijk wilde kijken) 
 

 

Van awareness naar conversie

Een verschuiving die we al jaren waarnemen, is dat video langzaam maar zeker opschuift van de awareness naar latere fases in de customer journey. Nog altijd zet 63 procent van de marketeers video in om bewustwording te creëren, maar video wint duidelijk aan populariteit in de aankoopfase:
 


 

De belangrijkste KPI’s die het vaakst worden gebruikt om de effectiviteit van video te meten zijn het aantal views, het aantal unieke kijkers en de gemiddelde kijkduur.


 

Kortom, video is een vast en strategisch onderdeel geworden van de marketingmiddelenmix. Sterker nog: het is hard op weg om de primaire manier van communiceren te worden voor veel bedrijven. Daarmee ook cruciaal voorafgaande, tijdens en na live evenementen. Niet voor niets speelt herkenbaarheid en continuïteit een steeds belangrijkere rol in de strategische inzet van online video.

 
Quadia is een bedrijf dat zich rich op oplossingen voor online video en events. Een dochter onderneming van United, United is een (inter)nationaal opererende dienstverlener die technische en creatieve ondersteuning biedt voor producenten, eventorganisaties en corporaties op het gebied van televisie- en multimediaprojecten.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x