EvenementOrganiseren.nl

Presenteren op blote voeten?

Kleding is misschien wel één van de meest onderschatte elementen achter de kracht van effectieve communicatie. Het geldt niet alleen voor de ontvanger, of degene met wie gecommuniceerd wordt, maar zeker ook voor de spreker zelf. 

Er is wetenschappelijk onderzoek wat kleding doet met de autoriteitsrol. Maar een klein testje geeft ook al bloot dat kleding en houding echt heel belangrijk zijn bij communicatie en dus ook bij de sprekers op uw evenement. Testje doen? Ga maar eens presenteren op blote voeten...

 

  • Presenteren op blote voeten?

Probeer eens te presenteren zonder schoenen aan. Het lukt met gewoon niet om goed te spreken, zo groot was het effect. Dat is al een aardig voorbeeld om bewust te zijn van wat kleding met je doet tijdens communiceren.

  • Voor een spreker is er een gouden regel: kleed jezelf in de kleding waar jezelf prettig en vertrouwelijk in voelt. Wat we aantrekken beïnvloedt onze emotionele staat, dus zorg dat je jezelf goed voelt.
     
  • Pak = autoriteit

Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar kleding en hoe ontvangers dit interpreteren. Er is een interessant onderzoek uit de VS. Daar lieten ze een man in een pak een weg oversteken waar het eigenlijk niet mocht. Hij werd gevolgd door een groot aantal mensen. Dezelfde proef met een student in een sweater. Wat denkt u? Veel minder mensen volgden de student. De man in het pak straalde dus veel meer autoriteit uit. Mensen durfden hem te volgen. Dus zowel voor de eigen gemoedstoestand als de interpretatie van de ontvanger is kleding erg belangrijk.

  • De tip: kies voor ‘smart’, dan zit je altijd goed. 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x