EvenementOrganiseren.nl

Mag een kind onderdeel zijn van uw evenement?

Niets zo indrukwekkend als een kind die tijdens een evenement een voordracht doet: gesproken of als entertainment. Maar hoe mooi en indrukwekkend ook, u heeft als organisator van een evenement wel te maken met het verbod op kinderarbeid. Toch is er wat wel mogelijk en kan een kind onderdeel uitmaken van uw evenement, maar dan moet u zich wel aan de regels houden.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een zeer heldere flyer Ontheffing Kinderarbeid in elkaar gezet. Op evenementorganiseren.nl vindt u een overzicht van de belangrijkste stappen in hun checklist:

Kinderen mogen in Nederland niet werken, dat is een algemeen verbod. Maar in specifieke situaties kunt u een ontheffing krijgen van dit verbod. Bijvoorbeeld voor kinderen die meedoen aan theatervoorstellingen, films, televisieprogramma’s en dergelijke. Deze ontheffing moet u tijdig, liefst enkele maanden voordat het werk begint, aanvragen bij de Inspectie SZW.

 

Wanneer is een ontheffing nodig?

Een ontheffing is nodig als u een kind jonger dan 13 jaar zogeheten artistieke arbeid wilt laten doen. Artistieke arbeid wordt in de wet als volgt omschreven: het verlenen van medewerking aan uitvoeringen van culturele, wetenschappelijke, opvoedkundige of artistieke aard, aan modeshows, aan audio-, visuele of audiovisuele opnamen en daarmee vergelijkbare ‘niet-industriële’ arbeid van lichte aard Dit is overigens ook het enige werk dat onder voorwaarden is toegestaan voor deze leeftijdscategorie.

Hoe vraagt u een ontheffing aan?

De werkgever van een kind moet de ontheffing aanvragen. Dat is degene die het kind vertelt wat hij moet doen, dus bijvoorbeeld niet degene die de casting verzorgt. De werkgever kan een ander machtigen een ontheffing aan te vragen. Bij het organiseren van een evenement is hier goed overleg tussen evenementenbureau en opdrachtgever noodzakelijk. Uiteindelijk wordt ook het bureau ingehuurd door de opdrachtgever en zal de ontheffing dan logischerwijs door het opdrachtgevende bedrijf moeten worden aangevraagd.

Het aanvraagformulier vindt u op de website van de Inspectie SZW:

Algemene voorwaarden voor een ontheffing
Bij een ontheffingsaanvraag staat het belang van het kind voorop. Daarom moet u als aanvrager voldoen aan de volgende algemene voorwaarden:

  • De ouder/voogd moet schriftelijk toestemming geven voor deelname van het kind.
  • De ouder/voogd moet apart schriftelijk toestemming geven als het kind op zondag werkt.
  • De ouder/voogd is goed voorgelicht over wat het kind gaat doen, de mogelijke gevaren en de maatregelen daartegen.
  • Er is deskundige begeleiding, die zorgt dat het kind zich veilig voelt. Deze begeleider heeft een Verklaring omtrent gedrag die niet ouder is dan twee jaar. U wilt een kind laten optreden, mag dat?
  • De ouder/voogd of de begeleider kan het werk onderbreken of beëindigen als het kind naar zijn oordeel in gevaar komt.
  • Als er sprake is van schoolverzuim is toestemming nodig van het bevoegd gezag.
  • Als het kind in de zomervakantie werkt, moet het die vakantie minimaal twee aaneengesloten weken vrij hebben.
  • Als het kind op een dag langer dan 4,5 uur werkt, moet het een pauze hebben van tenminste een half uur aaneengesloten.
  • Als een kind jonger dan 7 jaar moet werken tussen 19.00 en 23.00 uur, is een verklaring nodig waarin wordt beschreven waarom dit noodzakelijk is.

Aanvraag in twee delen
De aanvraag voor een ontheffing bestaat uit twee delen:

Deel 1: algemene gegevens en gegevens over het werk (opgave arbeid)
In het eerste gedeelte vult u algemene gegevens in, zoals de productie of activiteit waarvoor de ontheffing wordt aangevraagd en wanneer het werk start en eindigt. U geeft een korte omschrijving van de activiteiten en omstandigheden en beschrijft hoe de selectieprocedure, repetities en begeleiding zijn georganiseerd. Verder bevestigt u dat u de algemene voorwaarden kent.

Hier geeft u ook aan welke risico’s er zijn voor het kind en wat u doet om die risico’s weg te nemen. Het gaat daarbij niet alleen om lichamelijke risico’s, zoals een mogelijke val vanaf een stellage, maar ook om zaken die een kind geestelijk nog niet aankan, zoals spannende scènes.

De Inspectie SZW beoordeelt deze risico’s en de maatregelen die u gaat nemen. Het werk mag vanzelfsprekend niet schadelijk zijn voor het kind en zijn verdere ontwikkeling. Deze beoordeling duurt maximaal veertien dagen.

Gaat de inspectie akkoord dan kunt u verder gaan met deel 2 van de aanvraag. Is de inspectie niet akkoord, dan moet u zorgen dat de maatregelen die u neemt tegen de risico’s voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Daarna moet u een nieuwe aanvraag indienen.

Wilt u zeker zijn dat u de ontheffing op tijd ontvangt? Zorg dan dat u twee à drie maanden voordat het werk begint, de aanvraag indient. Als u goede maatregelen neemt tegen de risico’s en als u deze maatregelen duidelijk toelicht in uw aanvraag, dan kan de inspectie deze des te sneller behandelen.

  • Let op: het is belangrijk dat u als werkgever zelf goed inzicht heeft in de risico’s en de benodigde maatregelen. De Inspectie SZW beoordeelt deze maatregelen, maar adviseert niet.


Deel 2: gegevens van het kind (opgave kinderen)
De volgende stap is dat u de gegevens van het betrokken kind of de kinderen invoert. Ook geeft u in dit deel aan hoe vaak het kind per leeftijdsjaar optreedt. Repetities tellen daarbij in principe niet mee. Verder geeft u de werk- en rusttijden op, zowel voor de uitvoeringen als voor de repetities. Deze informatie wordt direct automatisch gecontroleerd. Bovendien verklaart u in het tweede gedeelte dat u voldoet aan de algemene voorwaarden. Als u aan de wettelijke regels voldoet, dan ontvangt u de ontheffing. Hierbij krijgt u mogelijk voorschriften voor de maatregelen die u moet nemen tegen de aanwezige risico’s.

Documenten meesturen?
Door de verregaande digitalisering van de aanvraag hoeft u de informatie die uw aanvraag onderbouwt niet direct in te dienen. De Inspectie SZW gaat ervan uit dat u deze informatie wel beschikbaar heeft en dat u deze direct kunt aanreiken als hierom wordt gevraagd. In de aanvraagprocedure geeft u aan dat u over de volgende documenten beschikt:

  • Schriftelijke beoordeling van de risico’s van het werk en de maatregelen hiertegen • Beschrijving van waar wordt gewerkt en hoe lang
  • Alle documenten (toestemmingen, verklaringen) uit de algemene voorwaarden Er zijn twee momenten waarop de Inspectie SZW hiernaar kan vragen:
  • Tijdens het aanvraagproces kan de inspectie meer informatie nodig hebben om tot een goed oordeel te komen
  • Tijdens een controle van het werk kan de inspecteur vragen om de documenten op grond waarvan u de aanvraag heeft gedaan

Controles door de Inspectie SZW
De Inspectie SZW beoordeelt niet alleen de aanvraag, maar houdt ook toezicht op naleving van de regels. Deze staan in de Nadere Regeling Kinderarbeid en de Beleidsregels inzake ontheffing verbod van kinderarbeid.

Als een inspecteur tijdens een controle ter plaatse vaststelt dat de benodigde documenten niet voorhanden zijn, dat er niet wordt gewerkt volgens de ontheffing of dat er onjuiste gegevens zijn ingediend, dan heeft dit gevolgen. De inspecteur kan een boete opleggen, proces-verbaal opmaken of de uitvoering stilleggen.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op de website van de Inspectie SZW www.inspectieszw.nl/ontheffing_kinderarbeid en het Arboportaal www.arboportaal.nl/onderwerpen/cultureel-werk-door-kinderen

Inhoudelijke vragen kunt u stellen via telefoonnummer 1400 (op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 uur, alleen de gebruikelijke belkosten) of www.rijksoverheid.nl/contact.

Vragen over een al aangevraagde ontheffing kunt u stellen via www.rijksoverheid.nl/contact of het algemene informatienummer, 070 - 333 63 83.

Bij technische vragen of problemen met de werking van het formulier kunt u bellen met 070 - 333 66 68 of mailen naar servicedeskIV@inspectieszw.nl.

>> Boek een spreker voor uw evenement

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x