EvenementOrganiseren.nl

Leonardo di Caprio op uw evenement? Leer meer over het boeken van sterren

Een celebrity op uw evenement, dat kan veel commotie en publiciteit opleveren. Maar wat moet u er allemaal voor over hebben? Lees het hier.

Leonardo Di Caprio was deze week in Amsterdam voor het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij. Overweegt u zelf ook een bekendheid uit te nodigen? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
Het Goed Geld Gala is geen alledaags evenement, bij dit gala valt er voor de beroemdheden zoals Di Caprio maar ook Rafael Nadal, wat te halen. Zij krijgen via dit evenement aandacht voor hun stichting of doel. Dit is niet vergelijkbaar met uw bedrijfsevenement of klantendag, maar bij elk type evenement zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden: 

De kosten
De kosten voor het optreden, de lezing of aanwezigheid van een bekendheid variëren. Als voorbeeld kijken we naar de kosten van bekende artiesten. 

Internationale artiesten
De website Priceonomics deelde een aantal jaren geleden een overzicht van de kosten van bekende artiesten. Deze cijfers zijn inmiddels achterhaald maar ze geven een goed beeld van de kosten waar rekening mee gehouden kan worden. Hierbij de leukste artiesten uit de lijst:

Adele: 750.000 dollar
Bon Jovi: 1 miljoen dollar
Coldplay: 750.000 dollar
Madonna: 1 miljoen dollar

Nederlandse artiesten
De prijzen van Nederlandse artiesten vallen in het niet in vergelijking met bovenstaande. Zo bracht het Parool in kaart hoe diep in de buidel getast zal moeten worden.
Zo liggen de tarieven van  Marco Borsato en Guus Meeuwis tussen de €20.000,- en €30.000,- 
Voor Gerard Joling of bijvoorbeeld Jan Smit kun je rekening houden met €14.000,- 
!  Let wel; uitgaande van 30 minuten

Artiesten en boekingsbureau’s kunnen u helpen met het leggen van de contacten. 

Houd ook rekening met aanvullende kosten als:
- vliegtickets
- vervoer van en naar het vliegveld
- hotelkosten
- eten/drinken
- mogelijk ook beveiliging
! Let op; artiesten en beroemdheden reizen nooit alleen en ook voor de crew zullen deze kosten gelden.

Denk ook aan de volgende zaken: 
Rider:  in een rider treft u een volledig overzicht van alle benodigdheden en voorzieningen die een artiest wenst voor zijn optreden. Naast een rider met technische benodigdheden zijn er vaak ook riders voor backstage. Zoals een eigen kleedkamer met soms bizarre wensen: zo zou Madonna lelies met roze en witte bloemen op haar kamer wensen.  
 

Planning: begin op tijd met het boeken van de artiest/band/spreker/bekendheid. Er ligt vaak al een planning klaar voor het volgende jaar. Zeker bij muziekartiesten. Festival directeur Ide Koffeman van Down The Rabbit Hole vertelt in een interview aan de Gelderlander: ,,Een act laat bijvoorbeeld een jaar van tevoren weten dat ze van plan zijn naar Europa te gaan. De manager van die act maakt dan een bepaald plan, en soms pas je daar in. Acts van deze grootte (Queens of the Stone Age, Nick Cave) hebben vaak een flinke entourage en een hoop apparatuur. Dat zijn tien vrachtwagens die van a naar b moeten.’’
 

Beeld/geluid: Houd er rekening mee dat, bij veel beroemdheden, foto's / video's / geluidsopnames goedgekeurd moeten worden voordat deze gedeeld worden. 
 

Veiligheid: is het een grote bekendheid? Zorg dan voor beveiliging, een aparte ingang om ongezien van A naar B te komen. Maar ook dranghekken voor enthousiaste fans. 

Lees ook: In 8 stappen naar de perfecte spreker
Lees ook het interview met artiesten Miss Montreal en Krystl 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x