EvenementOrganiseren.nl

Introvert vriendelijke evenementen organiseren doe je zo

Ben jij wel eens in tweestrijd tijdens evenementen? Als introvert, heb ik vaak een dubbel gevoel tijdens evenementen. Ik vind alles leuk en wil alles meemaken, maar ik kom toch vaak overprikkeld thuis. Spijt van de keuzes die ik gedurende de dag niet maakte, of kreeg. Gelukkig is er met een paar kleine aanpassingen al heel veel winst te behalen. Anniek Brinkman, student aan Hogeschool Utrecht, neemt je mee in het organiseren van een introvert vriendelijk evenement.

Wil jij weten hoe je hier beter mee om kan gaan als eventmanager? HU student Anniek Brinkman neemt je aan de hand:

Introverte event beleving
De evenementenwereld is steeds meer bezig met inclusiviteit. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich welkom voelt op ons event? Van huidskleur, tot sociale klasse, tot seksualiteit. Een onderdeel hiervan is ook een introvert-vriendelijk evenement.

De meeste events zijn tegenwoordig namelijk gericht op extraverte bezoekers. Van 30 tot 50% van de mensen wordt aangenomen dat ze introvert zijn. Een percentage hiervan voelt zich vaak niet thuis op een event. Zij voelen zich vaak overprikkeld of merken dat ze niet optimaal mee kunnen doen omdat ze meer tijd nodig hebben om bepaalde gesprekken of ervaringen te verwerken.

  • Kleine tips, groot verschil

Met een paar kleine aanpassingen of toevoegingen, kan je jouw evenement al introvert vriendelijker maken. Een aantal opties hiervoor zullen hieronder uitgelegd worden.

  • Verwachtingsmanagement

De meeste introverte mensen vinden het fijn om zich voor te kunnen bereiden op een nieuwe situatie. Denk dus aan het verwachtingsmanagement. Geef duidelijk weer wat de locatie is. Wat is het doel van je evenement en wat wordt er daarin van de bezoekers verwacht? Hoe ziet de planning er globaal uit? Door te investeren in verwachtingsmanagement kunnen bezoekers beter inschatten waar ze hun energie het meeste nodig hebben, en waar en wanneer ze hun energie weer op kunnen laden.

  • Groepsdynamiek

Voor veel introverte mensen kost het energie om samen met andere mensen te zijn. Zeker op een dag waarop er al veel op je af komt, zijn veel introverte mensen gebaad bij wat tijd voor zichzelf. Zo kan iedereen op zijn eigen manier de opgedane kennis en prikkels verwerken. Er zijn verschillende opties binnen het onderwerp groepsdynamiek. Zo is zorgen voor een afwisseling tussen samen en individueel aan het programma deelnemen een van de bekendste. Wat daarnaast ook een optie is, is zo veel mogelijk van de groepsactiviteiten optioneel maken. Ga je iets in kleinere groepen bespreken, geef mensen dan bijvoorbeeld de ruimte om dit in hun eentje te laten bezinken. Een terugkoppeling daarna kan in een groep, maar kan ook door mensen individueel iets op te laten schrijven en bij een groter geheel op te hangen.

  • Rustmomenten

Naast afwisseling en groepsdynamiek zijn veel introverte mensen ook gebaad bij de mogelijkheid tot rustmomenten. Bijvoorbeeld ingebouwd in het programma, net als een lunchpauze, maar ook door verschillende werkruimtes aan te bieden. Daarnaast zou je in de planning rekening houden voor onderdelen met tijd en ruimte voor een wandeling of een reflectie.

  • Gedachten en ideeën

Vragen om iemands opinie kan soms een heftige opdracht zijn voor een introvert persoon. In het hoofd gaat van alles ratelen en er moet een strak standpunt met argumenten uitrollen. Interne dilemma’s ontstaan, verschillende perspectieven worden overdacht en steeds meer vragen hopen zich op. Terwijl introverte mensen vaak prima weten wat ze denken en vinden, blokkeren ze al makkelijk als ze voor hun gevoel voor het blok gezet worden. Door meer te vragen naar gedachten en ideeën in plaats van meningen, kan er makkelijker antwoord gegeven op de vragen. ‘Wat denk je nu?’ in plaats van ‘Wat vind je er van’ kan al een wereld van verschil maken.

Hoe nu verder?

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties! Lees bijvoorbeeld het artikel van Juup de Kanter:

>> 6 tips voor interactie op jouw evenement: speciaal voor de introverte eventgast

Daarnaast kunnen we ook van elkaar leren. Wat denk jij nu? Deel hieronder in de reacties jouw tips en ideeën!

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x