EvenementOrganiseren.nl

Interactie op jouw congres of kennis event: 10 concepten zonder extra budget

Wie ook overtuigd is dat het aloude communicatiemodel Zender Boodschap Ontvanger bij lange na niet tot de meest effectieve of impactvolle is, zoekt bij evenementen altijd naar interactie. Daar zit de kracht van live communicatie: interactie, betrokkenheid en bijvoorbeeld antwoord geven op vragen. Pas dan krijgt jouw kennis event of congres echte waarde. We zetten 10 concepten voor interactie op een rij, zonder dat deze extra budget kosten.

Op EvenementOrganiseren.nl hebben we al regelmatig artikelen geschreven over interactie op jouw evenement. De kennis van event experts en onze redactie resulteerde in artikelen die antwoord geven op diverse interactie vragen:

Dit keer duiken we in de interactie concepten. Hoe regisseer en faciliteer je interactie op jouw kennis evenement of congres?

Tien interactie concepten waar geen extra budget voor nodig is:

Vraag-en-antwoordsessies (Q&A):

Reserveer tijd na elke spreker voor een korte Q&A-sessie. Gasten kunnen vragen stellen aan de spreker. Zorg ervoor dat er microfoons in het publiek zijn, zodat iedereen de kans krijgt om vragen te stellen. Dit versterkt de betrokkenheid van het publiek en bevordert de interactie.

Groepsdiscussies:

Verdeel de gasten in kleine groepen en geef elke groep een onderwerp of een vraag om over te discussiëren. Na de discussie kunnen enkele groepen hun gedachten delen met de hele zaal. Dit bevordert actieve deelname en stimuleert interessante gesprekken.

Live-polls:

Maak gebruik van technologische tools zoals smartphone-apps of online platforms om live-polls te houden. Stel vragen over de onderwerpen van de sprekers en laat het publiek direct stemmen. Toon de resultaten in realtime op een scherm. Dit maakt de presentaties interactiever en zorgt voor directe feedback.

Netwerkmomenten:

Creëer korte pauzes tussen de sprekersessies waarin de gasten de kans krijgen om met elkaar te netwerken en eventueel ook met de sprekers. Dit kan informeel zijn, met bijvoorbeeld koffiepauzes of staande recepties. Het stimuleert interactie en kan waardevolle contacten opleveren.

Interactieve notitie- en vraagkaarten:

Bij binnenkomst kunnen gasten notitiekaarten ontvangen waarop ze vragen kunnen schrijven of aantekeningen kunnen maken tijdens de presentaties. Verzamel deze kaarten na elke sessie en selecteer enkele vragen om aan de spreker te stellen. Dit geeft de gasten een stem en zorgt ervoor dat hun vragen worden beantwoord.

Ideeën- en suggestiedozen:

Plaats dozen in de zaal waar gasten ideeën, suggesties of vragen kunnen indienen voor toekomstige evenementen of onderwerpen. Deze kunnen tijdens pauzes worden verzameld en zelfs live worden besproken om de betrokkenheid van het publiek te vergroten.

Pauze-activiteiten:

Organiseer lichte en interactieve activiteiten tijdens de pauzes, zoals een quiz met vragen over de huidige presentatie, een fotowedstrijd met een hashtag op sociale media of zelfs korte optredens van lokale artiesten. Dit geeft het publiek iets om over te praten en versterkt de gemeenschapsband.

Tafelgesprekken:

Plaats kaartjes met gespreksonderwerpen op de tafels en moedig gasten aan om met hun tafelgenoten over deze onderwerpen te praten tijdens de pauzes. Dit bevordert betrokkenheid en helpt gasten nieuwe mensen te ontmoeten.

Sprekers in de zaal:

Laat sprekers tussen het publiek zitten wanneer ze niet aan het woord zijn, zodat ze gemakkelijk kunnen deelnemen aan gesprekken en vragen van gasten tijdens de pauzes. Dit maakt hen toegankelijker en kan informele discussies aanmoedigen.

Sociale media-interactie:

Creëer een officiële hashtag voor je evenement en moedig gasten aan om hun gedachten, opmerkingen en foto's te delen op sociale media. Projecteer de live feed van de hashtag op een scherm in de zaal. Dit bevordert de online en offline betrokkenheid van het publiek.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x