EvenementOrganiseren.nl

Hoe zet je de Microsoft HoloLens in voor jouw congres?

Door Bijman Audiovisueel
Bijman Audiovisueel verzorgt licht- beeld- en geluidstechniek voor corporate events, in dit artikel nemen zij u mee in de mogelijkheden van een HoloLens. Wat kan dit voor uw congres/evenement betekenen?

De HoloLens

Afgelopen juni presenteerde Frank de Bruijn (Interknowlogy Europe/The Chaos Company) de HoloLens tijdens het congres "Het Concept, de proeftuin voor event professionals". De HoloLens van Microsoft combineert VR- en AR-technologie in een slimme, zelfstandige computerbril. De drager ziet door transparante glazen een voorgeprogrammeerd hologram geprojecteerd in de echte wereld. De HoloLens heeft als voordeel dat het de echte wereld niet weghaalt zoals bij de gewone VR-bril en verdergaat dan Google Glass, dat zich vooral richt op het tonen van notificaties.

 

Hoe werkt de HoloLens?

De HoloLens heeft transparante glazen met diverse sensoren die lichaams-, hand-, en hoofdbewegingen meten. Ook kan de HoloLens een grote hoeveelheid data verwerken. Al deze aspecten zorgen ervoor dat de brildrager een digitaal object kan zien dat er echt uitziet, dat naadloos in de echte wereld overgaat en dat meedraait met de bewegingen van het hoofd. Met stemgebruik en/of handgebaren kan men de HoloLens bedienen. En met Spectator view van Microsoft kunnen anderen zonder HoloLens óók meekijken.

 

Spectator view

Het idee van Spectator view is dus om ook toeschouwers-zonder-HoloLens real-time naar beelden van een HoloLens-gebruiker te laten kijken.

Dat werkt als volgt. Eén persoon heeft een HoloLens op en bestuurt een vooraf gemaakte 3D presentatie. Een tweede HoloLens staat op een camera. Deze camera is aangesloten op een beeldscherm en vervolgens kan een hele zaal meekijken met wat er (interactief) wordt getoond. Immers, de HoloLens beweegt met de gebruiker mee en ziet wat hij ziet. En de zaal kijkt 'over zijn schouder' mee. Heb je plannen voor een spectaculaire (3D-)presentatie tijdens een congres of conferentie, dan zou je die door middel van de HoloLens betrekkelijk eenvoudig met de hele zaal kunnen delen.



Benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet?

De ontwerpers van Cirque du Soleil toonden tijdens de Microsoft Build 2017 live op het podium met behulp van de HoloLens- technologie een aangepaste creatieve toolset (zie video). Hierdoor kan het theaterproductiebedrijf toekomstige shows sterk verbeteren. Cirque du Soleil wil de HoloLens onder andere inzetten om het ontwerpproces te versnellen dankzij het real-time lokale digitale samenwerkingsontwerp. Dit zou op zijn beurt weer gevolgen kunnen hebben voor de casting van de artiesten doordat men in een vroeg stadium kan 'zien' of men genoeg of juist te weinig artiesten on stage heeft. In de presentatie werd ook aangetoond hoe een externe VR-gebruiker real-time kon meewerken alsof hij op het podium stond met de anderen door middel van de Microsoft headset met gemengde reality-spectrum. Als dit je congres geen boost geeft…

 

Video: 
 

HoloLens Demo at Microsoft Build 2017

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x