EvenementOrganiseren.nl

Hoe lang mag een online meeting duren?

Het online vergaderen heeft de laatste periode een enorme vlucht genomen. Een virtuele discussie kan soms wel uren duren. Je kunt je afvragen hoe effectief dat is. Onderzoeksbureau Markletic stelde de vraag 'Wat is de ideale duur van een online meeting'? Meer dan 1500 respondenten gaven hun mening.

Teams, Zoom, nog maar een paar jaar terug had nauwelijks iemand gehoord van deze programma's. Tegenwoordig zijn er maar weinig mensen in het bedrijfsleven die nog nooit gebruik hebben gemaakt van deze twee applicaties.

Ideale tijdsduur

Hoe je het programma gebruikt is aan de gebruiker. Een korte meeting, goed gestructureerd waarbij een goede balans gehanteerd wordt tussen ruimte geven om iets te vertellen en bijtijds afkappen heeft vanzelfsprekend de voorkeur. Dat gebeurt in lang niet alle gevallen. Reden voor Markletic Event Research om een onderzoek te wijden aan de ideale tijdsduur van een online vergadering. 

Uitkomsten

Dit zijn de uitkomsten: Vijftien procent van de 1508 respondenten vindt een tijdsduur van 30 tot 60 minuten prima. Een overgrote meerderheid prefereert online meetings van tussen de 60 en 90 minuten. De resterende 22% vindt een meeting van 90 tot 120 minuten het meest ideaal. 

Ankerpunten

Uiteraard is de ideale lengte van een online meeting afhankelijk van  de aard van bijeenkomst. Toch is het wel opvallend dat de meerderheid niet per se gaat voor een zo kort mogelijke meeting. In de meeste gevallen is een bijeenkomst van een uur tot anderhalf uur het meest effectief. Als je zo'n lange bijeenkomst plant, zorg dan dat de inhoud een goede, logische opbouw heeft. Communiceer aan het begin wat de deelnemer kan verwachten. Plan een aantal zogenaamde ankerpunten, zodat je verschillende trajecten in je bijeenkomst hebt, waarin je de spanning kunt opbouwen. Zorg voor een goede regie en houd je ook aan de tijdsduur die je bij de start hebt gecommuniceerd. Als je je aan deze punten houdt, heb je een uitstekende basis voor een aantrekkelijke en effectieve online meeting.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x