EvenementOrganiseren.nl

Eventlocaties aan het woord; zo gaan zij om met de 1,5 meter afstand

Het nieuwe normaal. Het tijdelijke anders. De nieuwe eventstandaarden. Hoe je het ook betitelt, in deze corona-periode is er een aantal regels waar we ons aan moeten houden. Voor evenementen lijkt vooral de 1,5 meter afstand tussen mensen de drempel om tot impact te komen. In dit magazine een aantal locaties die deze drempel met slimme concepten slechten...

Zeven eventlocaties die klaar zijn voor jouw event met 1,5 meter afstand: onder meer TheaterHangaar / Hangaar2Cruise in ControlFokker TerminalJaarbeursFestivalChairsKoninklijk Instituut voor de Tropen en NBC Congrescentrum.

 Hoe houd ik 1,5 meter afstand?
Net als in het dagelijks leven ben je op een evenement ook verplicht de 1,5 meter maatregelen te hanteren. Het Protocol Zakelijke Bijeenkomsten heeft daarvoor een aantal richtlijnen opgesteld, om jou als opdrachtgever of organisator een beetje houvast te bieden:

Aanwezigen houden altijd minimaal 1,5 meter afstand. 
Voor de capaciteitsbepaling per bijeenkomst wordt als richtlijn gehanteerd het totaal aantal aanwezigen (bezoekers én werknemers) per m2: 
- Voor beurzen en corporate events 1 persoon per 10 vierkante meter 
- Voor congressen en vergaderingen 1 persoon per 5 vierkante meter 

Waarbij voor de definitieve capaciteitsbepaling per bijeenkomst aanvullend rekening wordt gehouden met de indeling en inrichting van locatie / zaal / beursvloer.
 

Looproutes en signing
Signing en markeringen attenderen bezoekers continu op het houden van 1,5 meter afstand. Dit gebeurt met behulp van onder meer markeringen op de vloer, stickers op wanden en ramen, banners langs looproutes en mededelingen op digitale communicatiemiddelen op / bij de volgende punten:

 

 • Entree(s) 
 • Openbare ruimte(n) 
 • Toiletten 
 • Zaalruimte(n) 
 • Beursvloer(en)


EXTRA:
De Flyer Veilig gebruiken van de lift helpt met de richtlijnen ten aanzien van routing in relatie tot liftgebruik.

 

1,5 meter afstand op de beursvloer
Per evenement zal de 1,5 meter richtlijn zorgen voor andere maatregelen op de vloer. Bij een beurs horen onderstaande specifieke richtlijnen:

Signing en markeringen geven looproutes aan en vakken waarin bezoekers elkaar, met inachtneming van de 1,5m richtlijn, kunnen ontmoeten. 


Daarnaast geldt:

 • Gangpaden zijn aangeduid, voldoende breed en ingericht op het aanhouden van eenrichtingsverkeer óf breed genoeg om elkaar in verschillende looprichtingen veilig te kunnen passeren. 
 • Exposanten worden verplicht hun stand zo in te richten dat het houden van de minimale afstand van 1,5 meter gewaarborgd is. 

Per stand worden daar waar nodig markeringen aangebracht en vakken aangeduid om de 1,5 m afstand te waarborgen en de bezoeker te blijven attenderen


 

1,5 meter tijdens congressen en meetings
Ook voor congressen en meetings gelden specifieke maatregelen, die in het protocol als volgt zijn samengevat:

Signing en markeringen voorzien bezoekers van informatie over looproutes, seating en de volgorde van binnenkomen en verlaten van de zalen. 

 • In de zalen wordt eenrichtingsroute/verkeer toegepast. 
 • Het stoelenplan wordt binnen de capaciteit zo vormgegeven dat er altijd voldoende afstand is gegarandeerd tussen bezoekers. 
 • Bezoekers gaan gefaseerd de zaal in en uit met behulp van tijdsloten of op basis van vooraf toegewezen stoelen (bijvoorbeeld rij 1 als eerste naar binnen en als eerste de zaal verlaten). Waar mogelijk krijgen deelnemers op basis van deze volgorde een andere aankomsttijd om wachttijden te voorkomen. Dit proces wordt begeleid door medewerkers in en buiten de zaal. 
 • Er wordt voldoende tijd ingeruimd tussen de verschillende sessies, waardoor wordt voorkomen dat arriverende en vertrekkende bezoekers elkaar tegenkomen.
   

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x