EvenementOrganiseren.nl

Evenement organiseren in een tent: let op de verankering en veiligheid

Een tijdelijke accommodatie of gewoon evenemententent biedt veel mogelijkheden voor organisatoren van evenementen. Een tent is betrekkelijk eenvoudig op te zetten als evenementenlocatie op uw bedrijfsterrein, als uitbreiding van een evenementenlocatie of als locatie op een niet alledaagse plek. In alle gevallen is het van zeer groot belang dat de veiligheid en de verankering van uw tent optimaal is.

Ook in deze tijd van het jaar dat de weersomstandigheden niet bepaald optimaal zijn is het belangrijk om veilig om te gaan met evenementen die buiten, overkapt dan wel in een tent plaatsvinden. Een van de meest essentiële zaken bij het plaatsen van grote en kleine tenten, overkappingen en tijdelijke accommodaties is het verankeren van de tent. Met Kontent Stuctures, een expert op het gebied van tentenverhuur, hebben we informatie over dit verankeren van tenten gebundeld en beschikbaar gesteld voor onze lezers.

Waarom verankeren?
'Een goed verankerde tent is veilig, ook wanneer er zware windstoten ontstaan. Onze tenten zijn bestand tegen windsnelheden van minimaal 100 km/uur. Door middel van aanpassingen aan de constructie in combinatie met extra verankering kan de tent zelfs nog hogere windsnelheden tot soms wel 160 km/uur verdragen.'

'De afgelopen jaren zijn er meerdere evenementen geweest waarbij bepaalde tenten zijn ingestort of weggewaaid. Uw evenement dient uiteraard veilig te verlopen, daarom nemen wij u deze veiligheidskwestie graag uit handen.'

Verschillende soorten verankering
Er zijn verschillende mogelijkheden om een tentaccommodatie te verankeren:

  • Verankering dmv gestelde zwaarlast vloerframes
  • Verankering dmv slagpennen
  • Verankering dmv ballast blokken
  • Verankering dmv betonankers of lijmankers

Een combinatie van bovenstaande mogelijkheden kan ook gemaakt worden. Een combinatie wordt gemaakt wanneer er zware windstoten voorspeld worden of wanneer de statische berekening van een specifieke tentaccommodatie dit vereist.

  • Verankering door middel van zwaarlast systeemvloer

Een systeemvloer wordt ook wel framed vloer genoemd. Deze vloer bestaat uit platen van zwaarlast Fins berken betonplex in een metalen frame van 2,5 bij 5 meter.  Een vloerframe is daardoor erg zwaar en hierdoor uitermate geschikt om als verankering voor de tent te dienen.

Het totaalgewicht per vloerframe is ruim 500 kg. Een zwaarlast systeemvloer dient daardoor altijd met een heftruck geplaatst te worden. U dient hiermee rekening te houden bij het aanvragen van een offerte.

Hieronder ter illustratie het verankeren van een tent door middel van een systeemvloer:

 

  • Verankering door middel van slagpennen

Wanneer een tent zonder een vloer wordt geplaatst wordt deze verankerd door middel van slagpennen. Bij Kontent werken we met slagpennen van 100 cm lang en 2.5 cm dikte. De slagpennen gaan voor zo’n 90 cm de grond in.

Op een ondergrond met bestrating of asfalt kunnen er gaten worden geboord waar vervolgens de pennen doorheen worden geslagen met een speciale `wacker` machine.

In onderstaande afbeelding is te zien hoe de een tent wordt verankerd door middel van een zwaarlast systeemvloer aangevuld met slagpennen.

 

 

  • Verankering door middel van ballast blokken

Het is ook mogelijk om een tent te verankeren door middel van betonverzwaring. Deze mogelijkheid wordt ook veel gecombineerd met andere verankeringsmogelijkheden. Bij Kontent maken we gebruik van betonblokken welke 750 of 1250 kg wegen. Welke ballast er gebruikt wordt is afhankelijk van de toepassing van de opdrachtgever en de specifieke locatie.

Door middel van een statische constructieberekening welke er van elk type tentaccommodatie bij ons aanwezig is wordt de juiste ballast bepaald en de veiligheid hierdoor gewaarborgd.

 

  • Verankering met betonankers of lijmankers

Wanneer er een tent wordt geplaatst op een betonnen ondergrond, bijvoorbeeld stelconplaten, kan er gekozen worden voor betonankers. Deze vorm van verankering zorgt ervoor dat er weinig tot geen schade ontstaat in het beton. Er wordt een gat geboord in de betonnen ondergrond, daarna wordt het boorgat schoon geblazen en geborsteld om vervolgens het zelf borgende anker erin te draaien en de moer te bevestigen.

In verharde ondergrond met minder dichtheid kan aanvullend nog worden gekozen voor lijmankers. Hiermee worden de ankers verlijmd in plaats van een zelf borgend systeem.

 


 

Aanbod:
Evenementenlocatie Tenten / Tijdelijke Accommodatie

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x