EvenementOrganiseren.nl

Een netwerkevent: hoe onthoudt u al uw nieuwe relaties?

Netwerkevenementen, maar ook alle andere events waar netwerken een steeds belangrijker onderdeel van de live ontmoeting is, lijken door onze online contacten van steeds grotere meerwaarde. Nieuwe contacten opgedaan tijdens een evenement zijn al snel relaties door het intermenselijke live contact. Maar hoe onthoudt u nieuwe contacten en relaties? Vijf tips om van uw nieuwe contact een terugkerende relaties te maken.

Voor het netwerkonderdeel van een zakelijk evenement zijn inmiddels tig apps, tools, concepten, spelvormen en wat nog meer zij. De effectiviteit van dergelijke (technische) toepassingen gaat al snel richting data: een simpele hand shake, of het aanraken van twee telefoons is al genoeg om contactgegevens uit te wisselen en op te slaan.

Maar op de meeste evenementen worden nog driftig visitekaartjes uitgewisseld. Daar is helemaal niets mis mee, sterker nog met het begeleidende live  contact, is dat nieuwe contact op zijn minst het meest authentiek. Maar dan heeft u wel meteen een volgend probleem: hoe onthoudt u deze nieuwe contacten, zodat u naam en achtergrond bij een volgende ontmoeting weer paraat heeft? Jonathan Bradshaw van Meetology.com deelt zijn 5 gouden tips:

'Zodra we iemand na weken,  maanden of zelfs jaren bij een handdruk ook nog bij de voornaam kunnen noemen, kan dat een zeer positieve impact hebben. In theorie logisch, maar in de praktijk lastig, want hoe onthoudt u naam, gezicht en overige informatie?', vraagt Bradshaw zich af om vervolgens tot 5 tips te komen om uw netwerken duurzaam te maken

  • Vraag om een visitekaartje

De eerste aanrader: vraag om een visitekaartje. Met alle technologische en digitale mogelijkheden hoeft dat toch niet meer? We kunnen onze contactgegevens met een 'touch' van twee telefoons inmiddels al uitwisselen. Toch is het fysieke visitekaartje uw psychologische hulpmiddel om mensen, gesprekken en de locatie later te onthouden.

  • Schrijf op het kaartje

Het vragen om een visitekaartje leidt ook tot tip twee: schrijf op het visitekaartje. De psychologie heeft bewijs dat het opschrijven van gegevens er voor zorgt dat u het beter onthoudt. Even een korte aantekening: waar ontmoet, wat besproken of misschien nog wel het slimst om mensen te onthouden: schrijf enkele uiterlijke kenmerken op. Zo zorgen de aantekeningen op de kaartjes ervoor dat u een visueel plaatje bij de persoon en de ontmoeting heeft. Twee of drie woorden dan vaak wonderen.

  • Bundel de mensen/kaartjes per evenement

Bewaar de kaartjes van mensen die u per evenement heeft ontmoet ook echt fysiek samen. Met een elastiekje en bijvoorbeeld een extra post-it met daarop welk evenement en welke locatie. Zo heeft u los van de mensen ook een blijvende herinnering van het evenement waar de nieuwe contacten zijn opgedaan. Ook dit bevordert de herinnering per persoon.

  • Bewaar uw visitekaartjes op chronologische volgorde

Officieel heet het de Loci-methode, een eeuwenoude methode om de reis, de beleving, de customer journey op (in dit geval) het evenement te kunnen herbeleven. Voor die herbeleving is het slim om de visitekaartjes die u per evenement hebt opgedaan op chronologische volgorde te bewaren. Een tikkeltje lastig om onder de knie te krijgen, maar als u het evenement en de personen die u ontmoet heeft kunt visualiseren, dan onthoudt u uw contacten beter.

  • Kijk regelmatig naar uw oude visitekaartjes 

Tot slot een voor de hand liggende tip: kijk regelmatig tussen uw oude kaartjes en probeer de reizen van de diverse events en ontmoetingsplekken te koppelen aan de details van alle mensen waar u mee in contact bent geweest. Dat zorgt voor een sterke verankering in uw lange termijngeheugen.

BRON en lees meer: Memory: 5 ways to remember everyone you meet at business events

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x