EvenementOrganiseren.nl

De draad kwijt? Dit zegt de overheid nu over maatregelen bij evenementen

Het is bijna ondoenlijk: alle wet- en regelgeving blijven volgen in een pandemie waar niemand een spoorboekje van heeft. EvenementOrganiseren.nl vond op Rijksoverheid.nl de samenvatting voor evenementen na 1 juli, waarbij 1,5 meter afstand in alle gevallen de norm is:

Door simpelweg een aantal hoofdvragen te stellen hopen we een beetje houvast te bieden in de basisregels voor het organiseren van een evenement met de verruiming van 1 juli en de strakke 1,5 meter afstandregel in ogenschouw nemend:

Mogen evenementen georganiseerd worden?

Ja, het verbod op meld- en vergunningplichtige evenementen is opgeheven. Het is aan de lokale autoriteiten om te bepalen of organisatoren hun activiteit voldoende op 1,5 meter in kunnen richten. En of er nog aan andere specifieke voorwaarden moet worden voldaan. De procedure voor het aanvragen van een vergunning kost tijd en het zal dus een aantal weken duren voordat de eerste evenementen weer plaatsvinden. Niet alles zal meteen mogelijk zijn.

Wie besluit of ik een evenement kan organiseren?

Vergunningen voor evenementen kunnen worden aangevraagd. De aanvraagprocedure verloopt via de reguliere weg. Lokale autoriteiten bepalen of organisatoren hun activiteit voldoende op 1,5 meter in kunnen richten. En of er nog aan andere specifieke voorwaarden moet worden voldaan. 

Kan ik een evenement organiseren zonder verplichte zitplaatsen?

Ja, u moet daarbij wel een aantal regels in acht nemen.

Binnen:

  • In ruimtes met een doorstroom van bezoekers (bijvoorbeeld een beurs) geldt geen maximaal aantal personen.
  • Wel nemen beheerders maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt.

Buiten:

  • Wanneer er buiten sprake is van een continue doorstroming van mensen, zoals op de kermis, is er geen maximum aantal mensen dat bij elkaar mag komen.
  • In buitenruimtes waar geen continue doorstroming van mensen is geldt er geen maximum aantal mensen dat bij elkaar mag komen, zolang er gewerkt kan worden met reservering, een gezondheidscheck en een vaste zitplaats.

Vanaf hoeveel personen wordt er gehandhaafd in de horeca of bij een evenement?

Vanaf 3 personen kan worden gehandhaafd op het houden van 1,5 meter afstand.

Update:

Begin augustus was er wederom een persconferentie. In verband met de toename van het aantal besmettingen kwam er onder meer voor de horeca weer een verscherping van de maatregelen:

Voor cafés en restaurants gelden ook aangepaste regels. De regels gelden voor binnen en buiten. Het aantal bezoekers maakt niet uit:

  • U moet reserveren.
  • U krijgt een zitplaats aan een tafel of aan de bar.
  • Bij aankomst krijgt u vragen over uw gezondheid. Bijvoorbeeld of u koorts heeft. Of verkouden bent.
  • U geeft uw naam en telefoonnummer op.
  • Wordt iemand ziek die in het restaurant of café is geweest? Dan belt de GGD u op.

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x