EvenementOrganiseren.nl

Aftermovie van jouw event? Volg deze 6 tips

Het evenement is geweest. Het natraject kan van start. Dat is het moment dat de boodschap, de content, de communicatie en de belevenis van jouw bedrijf, merk of organisatie nogmaals naar de gasten gaat, maar zeker ook naar zij die er niet waren. Een goede aftermovie is daarbij goud waard. Hoe je dat doet? Volg deze 6 tips voor een impactvolle aftermovie.

Wat is een aftermovie van jouw evenement?

Een aftermovie is kort door de bocht: een video die de live communicatie, experirence marketing en dus de boodschap samenvat. De aftermovie is een compilatie van de hoogtepunten en de hoofdboodschap. Bij een festival is dat vaak veel aandacht voor sfeer, de topartiest en mensen, bij zakelijke evenementen is het een ander kopje thee, dus volg deze zes tips voor een goede aftermovie van jouw evenement.

De aftermovie expert

Asher Isebia is cameraman en editor en expert in het maken van goede, effectieve en mooie video's op evenementen. Met zijn bedrijf Utcasher timmert hij hard aan de weg in evenementenland. Hij deelt zijn kennis met 6 tips om tot een goede aftermovie te komen:

'Wanneer evenementen ingezet worden binnen de marketing en communicatiemix van bedrijven en merken, is de aftermovie per definitief onderdeel van het behalen van doelstellingen en het overbrengen van een boodschap. Daarom is mijn uitgangspunt: een festival aftermovie is geen aftermovie van een business event. Natuurlijk heeft een mooie sfeervolle aftermovie altijd kracht en impact, bijvoorbeeld als teaser voor de volgende editie, maar er is meer te halen met een aftermovie.

Deze zes tips vertellen je wat je wel en niet moet doen met de afterovie van jouw event:

 • Nooit meer: 'doe maar wat'
  Het is bijna schrikbarend en opvallend tegelijkertijd: in heel veel opdrachten voor een aftermovie van een evenement staat vrij vertaald: doe maar wat. Maar het heeft zo ongelooflijk veel meerwaarde door goed na te denken wat je met een aftermovie wilt. Denk na over wat er in moet. Het zal de aftermovie enorm ten goede komen.
   
 • Denk ook aan audio
  Vaak ligt de focus op beeld, mooi muziekje eronder en dan is daar de aftermovie. Maar ons vak heet toch eventmarketing en 'live' communicatie, dan zou ik zeggen: voeg een enkele quote toe waarin de kern van de boodschap verpakt zit. Pas op met te veel audio, maar kies voor een krachtige samenvatting met meerwaarde.
   
 • Voorkom lange shots
  Lange shots, met vele seconden hetzelfde beeld of dezelfde inhoud...niet doen, dat wordt namelijk heel snel saai en haalt de dynamiek en de aandacht weg bij de aftermovie.
   
 • Let op met het gebruik van muziek
  Ga je jouw evenementenvideo gebruiken om te delen, om te verspreiden dan moet er goed nagedacht worden over rechtenvrije muziek. Ik beschik zelf over een databank met rechtenvrije muziek. Alleen die muziek is al heel snel, heel standaard. Je moet dus wel weten waar je de juiste muziek vindt, zie daar de meerwaarde van een goed ingevoerde prof. Ik heb bijvoorbeeld een abonnement op copywright-vrije muziek van niveau, veel rechtenvrije muziek is namelijk bagger. Opletten dus.
   
 • To filter, or not to filter
  Eigenlijk is er maar 1 oplossing: geen filter. Op video zorgt een filter altijd voor kwaliteitsvermindering, wel kun je color grading toepassen om het beeld te verbeteren en iets aan te passen. Not to filter dus...
   
 • Levertijd
  Als videograaf kun je als het moet heel snel en adequaat werken en leveren, maar maak hier op voorhand heldere afspraken over. Stel een deadline/levertijd van de video en leg dit ook vast.
   

Asher Isebia, cameraman en video editor uit Utrecht en werkzaam in heel Nederland. Ruime ervaring in een breed scala aan producties. Maakte ooit samen met EventBranche.nl en RTL Z een serie van video's van beurzen in de Jaarbeurs. Een totaal andere insteek van een aftermovie:


 

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x