EvenementOrganiseren.nl

5 technologie trends die impact gaan hebben op events

CES, Consumer Electronics Show, de grootste elektronica beurs ter wereld vindt plaats in Las Vegas. Veel van de technologieën beïnvloeden de evenementenbranche niet maar sommige trends en ontwikkelingen zijn wel degelijk interessant voor onze branche.

Deze beurs is al 50 jaar de plek waar innovaties en baanbrekende technologie worden gepresenteerd. Van de videocassette recorder in 1970 tot de OLED TV in 2008 tot de 3D-printer in 2014. Wat zijn dit jaar de meest opvallende technologieën? En hebben wij daar binnen de evenementenbranche wat aan? Onze Amerikaanse partner van Eventmanagerblog was aanwezig bij het evenement en zet de 5 belangrijkste technologie trends voor ons op een rij die invloed op ons gaat hebben. 

 


1. De chatbot voorbij 


Kunstmatige intelligentie gaat een nog groter verschil maken. Kunstmatige intelligentie maakt alles eenvoudiger - op een ‘enge’ manier.


Het project NEON van Samsung werd tijdens de beurs veelbesproken. De woordvoerder van Samsung presenteerde de nieuwste evolutie van slimme assistenten, een humanoïde AI-chatbot die zich gedraagt als Siri of Google Assistant, maar in feite leert en emoties vertoont. 
De revolutie wordt Spectra genoemd, een stukje gepatenteerde technologie die intelligent is, die leert, en emoties en geheugen (ja, geheugen) gebruikt om deze chatbots in wezen menselijk te maken. Tegenwoordig is de ervaring met chatbots nog niet overal professioneel genoeg.  Toch wordt de technologie steeds soepeler en mensachtige ervaringen. Ook voor evenementen ligt hier een kans. Op de korte termijn zullen we dit soort ervaringen volledig zien vervangen door evenement-apps. De gebruikerservaring via deze apps wordt door deze technologie steeds waardevoller. 


2. Spraak is steeds belangrijker

Een van de drukste activeringen op de show was de tentoonstelling 'Hey Google' van Google. Met dia's en interactieve games waarbij je een gratis Google Mini kon winnen.  'Assistenten' van Google in hun witte jumpsuits waren ook overal aanwezig waar een stukje spraaktechnologie werd gebruikt, of het nu een tv of een auto was.


De toekomst is spraak en de stem volgens Google. In 28% van alle Amerikaanse huizen  worden al ‘slimme luidsprekers’ gebruikt. De technologie is daar al algemeen geaccepteerd. 
Implicaties voor evenementen: stemassistenten zijn perfecte hulpmiddelen voor evenementen, maar de implementatie tot nu toe laat veel te wensen over. Oprichters van evenemententechnologie en ondernemers die nog steeds bezig zijn met het opzetten van ticketing-startups moeten naar spraakassistenten kijken voor evenementen. Er liggen daar volgens Eventmanagerblog grote kansen.
 

3.  5G 

Het bedrijf Verizon faciliteert 5G, dat betekent het einde van wifi-ellende. Niet veel bedrijven hebben geïnvesteerd in 5G zoals Verizon maar de voordelen voor de evenementenbranche zijn wel duidelijk. Het is logisch om 5G te kiezen wanneer dit mogelijk zou zijn. Het zou een verandering binnen de branche veroorzaken.

Implicaties voor evenementen: wanneer een gemiddelde Jan met zijn normale telefoon met snelheden van 50 MB tot 2 GB kan downloaden, doen veel nieuwe mogelijkheden zich voor. 

Er zijn eventplanners die interactie met eventtools vermijden door het gebrek aan betrouwbare en betaalbare wifi.  Maar ook andere toepassingen waar internet voor gebruikt moeten worden, worden af en toe geschuwd door evenement organisatoren. Met 5G is dit probleem voorgoed opgelost.4.  Groot, groter en scherper

De stand van elektronicamerk Panasonic viel op. Het leek op een tentoonstelling in plaats van een stand. Een gigantische 8k-projector die ook voor veel evenementen wordt gebruikt voor goede projectie met ongekende scherpte. 

Interactie met schermen was al lange tijd mogelijk maar deze schermen waren nog groter dan we binnen de evenementenbranche gewend zijn. 
 


Volgens Panasonic is groot, helder en interactief de wens voor de toekomst.  
 

Implicaties voor evenementen: schermen worden steeds groter op conferenties. Vrijwel elke middelgrote tot grote conferentie in Azië heeft een gigantisch display. 8k wordt de nieuwe norm. Wat als je er echt interactief mee zou kunnen spelen? Interessante ontwikkelingen.
 


5.  Weg met projectieproblemen

Veel mensen zullen hier niet enthousiast van worden maar evenementprofessionals wel. Hoe vaak zien we tijdens evenementen nog dat mensen in het licht van de beamer staan te presenteren. Dit is verleden tijd met de beamer die naar boven projecteert.  Een beamer aan het plafond of midden in de zaal is niet meer nodig. Dit is het geval bij verschillende projectoren die vrijwel onder het scherm met een resolutie van 4k worden weergegeven.

Implicaties van evenementen: dit spreekt helemaal voor zichzelf.  Vraag uw AV-leverancier om u een betere projectie te geven of stuur dit artikel door naar een locatie die u gebruikt. Deze technologie moet heel snel de evenementenbranche veroveren.  


Conclusie: 

Zullen deze trends/ontwikkelingen beschikbaar zijn in 2020? Waarschijnlijk niet allemaal, maar sommige wel en je kunt er maar beter klaar voor zijn. Het kiezen van een locatie met 5G kan  geld besparen en het kan helpen om een beter evenement te organiseren.   

  • Het gebruik van spraak kan je evenementervaring aanzienlijk verbeteren.
  • Een handige chatbot gebruiken kan duizenden extra medewerkers besparen.
  • Het uitvoeren van een interactief scherm kan deelnemers beter betrekken.
  • Door een projector dichter bij het scherm te houden, kan het ontwerp van jouw evenement verbeterd worden.

 

5 Tech Trends from CES that will impact events  first appeared on EventMB


Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x