EvenementOrganiseren.nl

5 manieren om drones in te zetten op jouw evenement

Hogeschool Utrecht is één van de opleidingen in Nederland die nieuwe eventmanagers opleiden. Tijdens hun studie duiken de studenten al in een zelfgekozen onderwerp en diepen dat verder uit. Annemieke Hoekman dook in de wereld van de drones en hoe de inzet van een drone meerwaarde kan hebben voor jouw evenement.

The sky is the limit:

5 manieren om drones in te zetten tijdens evenementen

Auteur: Annemieke Hoekman

Tegenwoordig zie je ze steeds vaker vliegen: drones. Het zijn kleine onbemande luchtvaartuigjes die worden bestuurd vanaf de grond en vaak gebruikt worden voor foto- en video-opnamen. De politie gebruikt drones tijdens opsporingsacties en de brandweer om bosbranden in kaart te brengen.

Maar wist je ook dat drones heel wat nieuwe mogelijkheden voor evenementen bieden? Ze kunnen niet alleen prachtige luchtfoto's maken, je kunt ze ook gebruiken voor de veiligheid van je event, of zelfs als onderdeel van een licht- of luchtshow. Ooit gedacht aan het inzetten van drones in de catering? En wat zijn dronies? Hier volgen 5 manieren om drones effectief in te zetten tijdens jouw evenementen.

  • Rapportage van je evenement

Drones worden steeds vaker gebruikt om gebeurtenissen op unieke manieren te visualiseren. Waar foto's en videografen een deel van de activiteit kunnen vastleggen, kun je met drones spectaculaire beelden maken vanuit hoeken die bezoekers niet kunnen zien. Want dankzij deze vliegende camera’s kan een regisseur zijn camera letterlijk op iedere gewenste positie in het opnameveld positioneren zonder dat er mensen of voorwerpen in beeld komen.

Een drone is dus de perfecte sfeermaker voor je promotievideo of aftermovie. Door deze nieuwe opnametechniek zijn er nieuwe en oneindige mogelijkheden voor professionele filmmakers. Denk hierbij aan spectaculaire luchtbeelden die de reportage van je evenement compleet maken. Een kleine handige onbemande drone vliegt over je publiek. Resultaat: unieke luchtbeelden van je beurs, event of congres.

  • Beveiliging

Sommige festivalterreinen of evenementenlocaties zijn zo groot dat het moeilijk wordt om gebieden te overzien. Met het oog op beveiliging kunnen drones preventief worden ingezet om het gebied in korte tijd grondig te inspecteren. Daarnaast bieden drones de mogelijkheid om opnames te maken van eventuele verdachte personen die op het terrein aanwezig zijn. Vanaf de grond is hier namelijk niet altijd zicht op.

  • Entertainment

Het inzetten van drones als een vorm van entertainment maakt de beleving die bezoekers tijdens jouw evenement ervaren pas echt af. Je kunt ze namelijk niet alleen gebruiken voor nachtelijke lichtshows, maar denk ook aan een luchtshow waarin een groep drones spectaculaire kunstjes laten zien.

Dat niet alleen; de drones brengen ook een heleboel sfeer met zich mee. Dat drones tegenwoordig met verlichting komen, dat wisten we al maar dat het wellicht de vervanger voor vuurwerk op je evenement gaat worden? Met honderden drones in de lucht verandert de lucht ineens in een sterrenhemel. Vuurwerk blijft top, maar zeg nou zelf een vliegende luchtshow boven je hoofd? Dat zag je nog niet vaak!

Games in combinatie met drones ontwikkelen zich ook snel. Met sommige drones kun je bijvoorbeeld Augmented Reality-games spelen met meerdere dronepiloten. Hierbij worden digitale elementen toegevoegd aan de werkelijkheid. Met een smartphone of tablet leg je in een AR-game een fictief ‘laagje’ over de werkelijkheid heen. Een bekend voorbeeld hiervan is het spel Pokemon Go.

  • Nieuwe manier van catering

Op gebied van catering tijdens je evenement kunnen drones voor een hele nieuwe innovatie zorgen. Als Amazon drones kan inzetten om pakketjes thuis te leveren, waarom dan geen drank en food op jouw evenement?

Niet alleen milieuvriendelijk maar het zorgt er ook nog eens voor dat je bezoekers niet eindeloos in rij hoeven te wachten voor die lekkere hamburger. Door deze creatieve manier van drones in te zetten zullen bezoekers je evenement niet snel vergeten.

  • Dronies

Selfies op je evenement zijn verleden tijd, nu is er de dronie. Een dronie is een video die je van jezelf of met een groep maakt met je persoonlijke camera drone. Het is het populairste speelgoed van dit moment.


Er hangt ‘iets’ in de lucht

Het is belangrijk om bij gebruik van drones tijdens jouw evenementen de richtlijnen in acht te nemen. Vanaf december 2020 gelden er Europese regels voor drones. Zorg ervoor dat je in zee gaat met een ervaren dronepiloot. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan!
 

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x