EvenementOrganiseren.nl

Effectief netwerken op evenementen: 7 + 5 tips

Het wordt wel eens de belangrijkste ‘zachte kant’ van zakelijke evenementen genoemd: netwerken. Mensen ontmoeten. Mensen met elkaar verbinden. Waar steeds meer bedrijven uitzoeken wat een evenement nou heeft opgeleverd, is het in contact brengen van mensen met elkaar een absolute meerwaarde van een goed evenement.

Maar wat kunnen wij als organisatoren van evenementen doen om dat netwerken optimaal te laten verlopen? En hoe komt onze gast op het evenement tot effectief netwerken? Eerst 7 tips om effectief als gast te kunnen netwerken, gevolgd door 5 tips om als organisator zo goed mogelijk te faciliteren in het netwerkgedeelte van uw event en tot slot producten om het netwerken te vereenvoudigen en/of effectiever te maken.


Wat is netwerken?

Om te beginnen, eerst maar eens kijken wat netwerken eigenlijk precies is. Volgens het online woordenboek woorden.org is netwerken:

- het leggen en onderhouden van contacten met andere mensen die je mogelijk ooit voordeel kunnen opleveren in je werk.

Op zich bijzonder dat er nadrukkelijk benoemd wordt dat het om mensen zou moeten gaan waar je voordeel uit kunt halen. Dat is tijdens het netwerken niet altijd (meteen) duidelijk. De defintie die mijnwoordenboek.nl hanteert, is dan ook iets anders en wat objectiever: 

- professioneel relaties onderhouden; Relaties onderhouden.
 

1. Weet met wie je netwerkt – check de gastenlijst
Als organisator van een evenement kunt u ook faciliteren in het overzichtelijk maken van uw gasten en dus het netwerken effectief te maken. Zo zijn er verschillende tools en registratietrajecten waarbij er direct of indirect de juiste personen bij elkaar gezet worden.

  • Networktables: mensen aan elkaar koppelen op basis van kennistafels, of plekken waar mensen samen komen met dezelfde interesses, zogeheten social seating etc. 

2. Stel je doelen – Netwerk met concrete doelstelling
Ook hier kan de organisator van het evenement een prettige rol spelen: motiveer uw gasten door bijvoorbeeld in de vorm van een spel tot zo veel mogelijk (kwalitatieve) contacten te komen. Beloon de winnaar met een prijs.

3. Rug recht, schouders naar achter - Overtuig
Netwerken vereist een vorm van overtuigingskracht. De houding van een gast op een evenement is daarbij erg belangrijk. 

  • Als organisator is het een idee om gelet op bijvoorbeeld de introvertheid van gasten ook een korte cursus netwerken aan te bieden, of op de netwerkvloer hostessen / evenementenpersoneel / acteurs in te zetten om het netwerken te vereenvoudigen.

4. Zoek gelijkgestemden – Gebruik gastenlijst en app’s
Er zijn inmiddels veel verschillende soorten app's en tools om netwerken eenvoudig te maken. Onderaan deze tips een overzicht van de 5 gouden netwerktips voor organisatoren van evenementen. Met die tips kunt u eenvoudig gaan zoeken naar producten die deze tips in kunnen vullen.

5. Vraag niet meteen naar de bekende weg
Netwerken is investeren en dus doet u er goed om tot kwalitatieve contacten te komen ipv voor zo veel mogelijk vluchtige contacten.

6. Stel anderen aan elkaar voor – Geven en nemen
Niets zo krachtig als het delen van contacten. Bent u de matchmaker, dan stijgt u in netwerkautoriteit en wordt u de spil van uw eigen netwerk. De kunst is om dat wat we online al heel eenvoudig en drempelloos doen ook te vertalen naar het live moment.

7. Volg op – Een leuk gesprek en een hand is het begin…
Zonder opvolging zijn al uw inspanningen waardeloos. Dus gaat u naar een netwerkevenement zorg dan dat u binnen 48 uur ook tijd inruimt om uw contacten op te kunnen volgen.

 

Netwerken: de toegevoegde waarde van events

Netwerken wordt door eventprofessionals genoemd als één van de absolute toegevoegde waardes van events. Toch is het nog regelmatig een onderdeel waar een gast of bezoeker aan zijn of haar lot wordt overgelaten. Dat kunnen jullie doorbreken, onthoud daarbij de gouden tips:

  1. Verwerk het netwerkdeel conceptmatig en dus ook in het programma. De gast moet weten wanneer en hoe er genetwerkt kan worden. Zorg daarbij in het voortraject en natraject van een evenement dat er al vooraf en dus ook achteraf genetwerkt kan worden, bijvoorbeeld via online groepen.
     
  2. Als organisator moet je er zorg voor dragen dat het evenement voor de gast zo succesvol als mogelijk is. Bij netwerken betekent dat, dat er daar waar nodig hulp geboden moet worden om tot netwerken te komen. Haal drempels weg en biedt die hulp en creëer ook plekken waar goed genetwerkt kan worden.
     
  3. Spelvormen zijn uitermate geschikt om het netwerken te bevorderen. Het voelt misschien als kinderachtig maar als het slim en goed in elkaar zit is het de tool om tot netwerken over te gaan.
     
  4. Maak de bezoekerslijst transparant of zelfs interactief. Een gast moet weten met wie hij of zij kan netwerken.
     
  5. Durf technologie te gebruiken. Denk goed na en zoek naar toepassingen die kunnen helpen bij het live netwerken. Ze zijn er en kunnen ontzettend effectief zijn als ze passen bij de doelgroep en de doelstelling van jouw gasten.
     
  • Wat u absoluut niet moet doen: uw gasten gewoon volledig loslaten in de open ruimte van uw evenementenlocatie en dan denken dat ze elkaar toch wel vinden.
     
  • Zoek passend bij de doelgroep en het soort evenement naar slimme hulptools, spelvormen of faciliteiten om optimaal te kunnen netwerken.
     
  • Let op: er zijn ook bezoekers van uw evenement die daar helemaal niet op zitten te wachten, dus geef de gast zijn of haar vrijheid, maar faciliteer degene die daar ook echt om 'vraagt' of in ieder geval de hulp graag actief aanneemt.
     
    Tools, apps, producten en concepten
    Tips om effectief te netwerken is 1, maar aanbod om het netwerken eenvoudiger en beter te maken is 2. In het artikel Tools om effectief te netwerken vindt u apps, tools en concepten. Een aantal is al in te zetten met 0,- euro budget...

Tip: lees ook deze artikelen

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook elke week een update ontvangen vul hieronder dan je naam en e-mail adres in.

x